Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Minskad felmedicinering med fler apotekare

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 15.45
1 av 2
Uppåt var tredje äldre patient som ligger på sjukhus har blivit inlagd på grund av felmedicinering eller biverkningar. Foto: Carolyn Kaster/Scanpix.
2 av 2
Apotekaren Ruth Lööf.

Landstinget anställer ytterligare två apotekare som ska kontrollera att äldre inte felmedicineras. Men det skulle behövas många fler, menar chefen för medicinkliniken på Kullbergska sjukhuset.

I ett väntrum på Mälarsjukhuset i Eskilstuna sitter en man i 80-årsåldern och väntar på att få lämna blodprov. Han drabbades nyligen av lunginflammation och blev då ordinerad en rad läkemedel.

– Nu har jag fyra stycken. Jag ville inte ha dem, men det var nödvändigt, sa de. Det är för hjärtat, högt blodtryck och så var det något blodförtunnande. Första gången fick jag åtta stycken på en gång, jag behövde inte ha så många tyckte jag, berättar mannen.

Specialutbildade apotekare har mer kunskap om mediciner än läkare. Därför skulle patienterna må bättre om det fanns fler apotekare på sjukhusen som kunde kontrollera medicineringen, enligt Gunvor Finnas, chef för medicinkliniken på Kullbergska sjukhuset.

– Det skulle bli färre läkarbesök, färre inläggningar på sjukhus, mindre mediciner och mindre biverkningar, säger hon.

Om en 45-åring kommer in till sjukhuset med lunginflammation är det inga problem för en läkare att behandla patienten. Men är det en patient som är 85 år och utöver sin lunginflammation också har diabetes och hjärtsvikt, blir det betydligt svårare.

– Patienten har kanske redan nio läkemedel. Ska man sätta till ett tionde behöver man en apotekares kompetens för att få en bra kombination av mediciner, säger Gunvor Finnas, som själv är läkare.

Uppåt var tredje äldre patient som ligger på sjukhus har blivit inlagd på grund av felmedicinering eller biverkningar. Det visar internationella studier. Och som P4 Sörmland rapporterat tidigare får väldigt få patienter en genomgång av sina läkemedel med en apotekare.

Nu ska landstinget permanenta ett projekt där fyra apotekare funnits på sjukhusen i länet. Men apotekaren Ruth Lööf säger att det skulle behövas långt mer än fyra apotekare för att hinna med alla patienter som behöver en genomgång.

– Det är min dröm att vi på sikt skulle kunna ha tio till tolv stycken apotekare som jobbade med detta.

Ruth Lööf tror inte att det skulle bli dyrare för landstinget att anställa fler apotekare. Ett pilotprojekt med apotekare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har tvärtom visat att kostnaderna för patienterna minskade eftersom inläggningarna blev färre.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Thomas af Bjur (FP) säger att det är mycket möjligt att det blir fler apotekare på sikt, men han kan inte lova något i dagsläget.

– Det kan mycket väl finnas ett behov av det, men jag vill i så fall ha en diskussion om hur man på bästa sätt närmar sig det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".