Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Handikappade kritiska till tillgänglighetspris

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 10.29
"Gör samhället tillgängligt utan morot"
(1:40 min)
Eskilstuna kommun väntas säga ja till ett förslag från Lotta Jonsson (KD) som vill införa ett hederspris för företagare som anstränger sig för att förbättra möjligheterna för funktionshindrade. Foto: Björn Larsson-Ask/Scanpix.

De handikappades riksförbund i Eskilstuna, DHR, är skeptiskt till att kommunen funderar på att införa ett pris för förbättrad tillgänglighet för funktionshindrade.

Eskilstuna kommun väntas säga ja till ett förslag från Lotta Jonsson (KD) som vill införa ett hederspris för företagare som anstränger sig för att förbättra möjligheten för funktionshindrade att ta sig fram i allmänna lokaler.

Men Ingvar Edin som är ordförande för DHR i Eskilstuna tycker att det egentligen inte behövs ett pris.

– Man ska kunna göra samhälle tillgängligt utan morot. Behöver man belönas extra för att göra det som är självklart?

Hissar som är trånga, trösklar och dörrar som inte öppnas automatiskt. Hindren är många för de funktionshindrade. Riksdagen beslutade att samhället skulle vara tillgängligt för alla 2010. Men målsättningen sprack.

I maj förra året föreslog Lotta Jonsson (KD) att den företagare som anstränger sig för att göra sina lokaler tillgängliga för personer med funktionshinder ska få ett hederspris för det.

Kommunstyrelsen i Eskilstuna väntas nästa vecka säga ja till förslaget om ett sådant pris för att stimulera arbetet med att göra samhället lättare att ta sig fram i. Men Ingvar Edin, ordförande för DHR i Eskilstuna tycker att det behövs krafttag istället för ett pris.

– Man måste också tänka på tillgänglighet i ett vidare perspektiv inte bara lokalfrågan, finns det orienteringsmärken, är det bra kontraster i färgsättningen, belysning, hörselskadades situation måste särskilt uppmärksammas. Det är också tillgänglighetsfrågor. Visst kan det vara bra med ett pris för att stimulera sådant, men det är ju bara en liten del i det hela.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".