Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
eskilstuna

Han bearbetar kriget genom konsten

Publicerat fredag 4 mars 2011 kl 07.56
1 av 10
2 av 10
Stina Pehrsdotter vid sitt verk "Posing playboy", en drift med militären och pojkars fascination för vapen.
3 av 10
Darko Stojkovs "Disco Grenade".
4 av 10
"Civil targets" av Niclas Hallberg, en kommentar till den svenska vapenexporten.
5 av 10
Stina Pehrsdotter, Darko Stojkov och Niclas Hallberg.
6 av 10
Mkrtich Tonoyans kulisstad från fredssidan.
7 av 10
Mkrtich Tonoyans kulisstad från krigssidan.
8 av 10
"Military memories", lumparbilder av Darko Stojkov.
9 av 10
"It's not too late for us, we are nineteen". Niclas Hallbergs målning efter ett av Mkrtich Tonoyans få foton från kriget.
10 av 10
"I can be happy there" av Darko Stojkov.

Som 16-åring gav han sig ut i krig. Nu bearbetar han sina upplevelser genom konst. Krig är temat för en konstutställning som öppnar i Eskilstuna idag, där den armeniske konstnären Mkritch Tonoyan samarbetat med konstnärer från Eskilstuna.

I galleriet i Eskilstuna har exsoldaten Mkrtich Tonoyan byggt upp en kulisstad med papphus som föreställer olika byggnader i Eskilstuna. Från ena hållet ser man en vanlig stad med urklippta höghus, villor och en järnväg. Från andra hållet blir staden ett inferno. Baksidan av pappkulisserna föreställer sönderbombade, brinnande hus.

– Det här är två sidor av samma verklighet, även en fridfull stad kan bli en krigszon, säger han.

Mkrtich Tonoyan gör konst enligt konceptet "Military Art", en metod som myntats av en armensk konstnär som hjälper soldater att bearbeta det de varit med om. Mkrtich Tonoyan blev soldat som 16-åring och var med och stred i kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan på 1990-talet.

– Du har bara ett mål och det är att överleva. Rädslan finns ständigt där, säger han.

Under tio dagar i Eskilstuna har han och den serbiske konstnären Darko Stojkov haft en workshop tillsammans med konstnärerna Stina Pehrsdotter och Niklas Hallberg. Var och en har närmat sig temat krig på olika sätt.

I ett nedsläckt rum bakom ett draperi snurrar en oval discokula. Den är formad som en handgranat och spegelmosaiken skjuter reflexer över de kala väggarna. Ljud från granater och bomber viner i högtalarna och Darko Stojkov, som gjort installationen, berättar att ljudet från granaterna kommer låta som discodunk när det är färdigmixat.

Discoinstallationen är Darko Stojkovs association till lumpen, där vapenhantering och räta led varvades med fest och supande.

Eskilstunakonstnären Stina Pehrsdotter har funderat mycket över pojkars fascination för vapen. Hon har fotat tre nakna män som hon ställt upp bredvid varandra med pappgevär i händerna. Verket är en kommentar till vapenexporten.

– Det är min bild av militären. Jag har försökt att på ett slags humoristiskt sätt ge min bild av krigsindustrin, säger hon.

Mkrtich Tonoyan har helt andra associationer till krig. Darko Stojkov, som gjort discogranaten, säger att det märks att Mkrtich Tonoyan själv upplevt krig.

– Han har erfarenhet av krig och hans konstverk har en djupare mening än mina. Det blir en bra kontrast, säger Darko Stojkov.

Men för Mkrtich Tonoyan är konsten inte bara en form av terapi, utan också ett politiskt instrument. Han vill väcka opinion mot krig och säger att krig inte har några vinnare.

– Vi erövrade territorium, men varje dag frågar jag mig själv vad priset var. Territorium är något du kan förlora och få tillbaka, det är bara materia. Jag förlorade min barndomsvän, säger han.

Konstnären Niclas Hallberg har målat en tavla efter ett svartvitt foto som Mkrtich Tonoyan hade med sig från Armenien.

På fotot travar Mkritch och hans barndomsvän leende ner för en slänt efter en lyckad strid i tron att striden varit deras sista uppdrag. Tio dagar senare sprängs Mkrtich Tonoyans vän till döds av en granat. Niclas Hallberg säger att det varit en stark upplevelse att fördjupa sig i fotot.

– Måleri är så långsamt och då kan man gå in i den här känslan och i historien. I och med att jag gjort den här målningen har Mkrtich också berättat om små detaljer. Det har varit värdefullt och väldigt starkt.

Niklas Hallberg har målat de båda männen i samma blygrå färg som leksakssoldaterna han själv hade som barn.

– När jag var liten lekte man med plastsoldater och byggde pansarvagnar och hade ingen förståelse för vad det handlade om egentligen. Jag kan fråga mig än idag varför man som barn vill leka en lek som går ut på att döda. Det här är ett sätt att komma nära en verklig händelse, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".