Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Arvodesaffären

Wachtmeister betalar inte tillbaka

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 15.30
"Med facit i hand skulle jag ha gjort det"
(1:55 min)
Gutaf Wachtmeister, M, är inte orolig för att han ska tvingas betala tillbaka något. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio Sörmland.

Den så kallade arvodesaffären inom landstinget gäller inte bara politiker som satt vid makten vid det senaste valet. En av de politiker som erkänner att fel begåtts långt tidigare är moderaten Gustaf Wachtmeister.

Han var landstingsstyrelsens ordförande innan den hårt kritiserade socialdemokraten Jörgen Danielsson tillträdde. Men Gustaf Wachtmeister är inte orolig för kritiken och att han ska tvingas betala tillbaka något arvode.

– Inte för min personliga del. Vi hade ett regelsystem för vad som gällde för arvoden men vi tog dem inte i fullmäktige och det var ju fel, säger han. 

Moderaten Gustaf Wachtmeister var som landstingsstyrelsens ordförande landstingets högste politiker innan den hårt kritiserade socialdemokraten Jörgen Danielsson tog över.

Och enligt Gustaf Wachtmeister så fanns det stora tveksamheter kring landstingsledningens arvoden redan under hans tid vid makten och dessförinnan - men eftersom felaktigheterna berört så många och under så lång tid så menar han att det är orimligt att kräva att de inblandade politikerna ska betala tillbaka några pengar.

Men Gustaf Wachtmeister har del i ansvaret även för det som senare ledde fram till att Jörgen Danielsson tvingades avgå strax innan valet 2010.

Danielsson avgick sedan Sveriges Radio Sörmland avslöjat att han inte berättat hela sanningen om sin medverkan när det rullades upp hur den tillträdande majoriteten i landstinget sinsemellan - men under avgående landstingsrådet Gustaf Wachtmeisters  överinseende - fördelat arvoden utan att det togs upp i landstingsfullmäktige. 

Jörgen Danielsson fick då för egen del på de övriga majoritetetsledamöternas bekostnad kraftigt höjt arvode.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".