Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arvodesaffären

Han betalar inte tillbaka

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 10.12
"Jag har inga planer på att betala tillbaka"
(5:40 min)
Den tidigare ordföranden i landstingsstyrelsen, Jörgen Danielsson, kommer inte att betala tillbaka de arvoden han fått och som han fick på felaktiga grunder.

Den tidigare ordföranden i landstingsstyrelsen, Jörgen Danielsson, kommer inte att betala tillbaka de arvoden han fått och som han fick på felaktiga grunder. Det säger han till P4 Sörmland idag.

– Så länge landstinget inte kräver att jag ska betala tillbaka så ska jag inte göra det.

Häromdagen kom Lotta Finstorp (M) med beskedet att hon tänker betala tillbaka pengar som hon fick på felaktiga grunder.

Danielsson menar att han inte gjort något fel.

– Jag kan tänka mig betala tillbaka om landstinget anser att jag gjort fel och det säger landstinget i ett beslut i oktober att jag inte gjort och att man rättat till brister på beslut som tagits under åren. Arvodeshanteringen och fördelningen har hållit sig inom den penningapåse som landstingsfullmäktige beslutat om varje år. Men det politiken har missat är att man fördelat dem lite fel, en del har fått mer och en del har fått mindre. Åsa Kullgren skulle kunna kräva tillbaka 50 000 kronor eftersom hon fått för lite arvode, men då har fullmäktige sagt att de som har fått för mycket får behålla det och de som fått för lite kan inte kräva pengar tillbaka. Så har man tillrättalagt de fel som tidigare har begåtts.

Kan man inte betala tillbaka pengar av moraliska skäl för att försöka återskapa förtroende hos väljarna?

– Jo, absolut. Jag erbjöd mig att betala tillbaka från början, men sen fattade landstinget beslut om att jag inte gjort något fel och då får man ta hänsyn till det. Jag avgick och tog på mig ansvaret för hela arvodesfrågan även om jag anser att det finns flera olika bakomliggande faktorer till att det blivit så och att jag inte ensam står för alla brister utan att det är en lång historia med brister i administration, dålig kontrollfunktion och en historia där politiker fördelat pengar mellan sig i många år. Då var det inte fel, men mot slutet har det blivit fel. Jag tog det yttersta ansvaret och avgick, men för media räckte inte det och det har ju hållit på i åtta månader där man dragits i skiten om man säger så.

Vad säger du om den senaste tidens protester?

– Eftersom jag är en demokrat tycker jag att det är fantastisk bra att man reagerar och agerar och jag önskar också att man gjorde det i andra frågor som har en positiv framtoning, men man måste också fundera vad det är som ligger till grund varför människor reagerar. Bygger det på en felaktig rapportering om hur hela den här ”arvodesskandalen” har skapats?

Kan du förstå att sörmlänningarna är förbannade?

– Ja, absolut, med den bilden som har målats upp. Jag försöker på min blogg ge min bild av händelseförloppet och har för avsikt att skriva 3-4 artiklar till hur jag upplevt arvodesaffären. Jag har en annan bild än den media har. Jag säger inte att medias bild är fel, men den brister på fakta.

Enligt den granskningsrapport som en extern revisonsfirma gjorde förra året slås fast att:

* Besluten om att fördela om de fasta arvodena och tiden för politikerna stred både mot landsingsfullmäktiges beslut och gällande regler för arvoden.
* Handläggningen var felaktigt och besluten togs på felaktiga grunder.
* Dokumentationen var delvis felaktig
* Det brast det i den interna kontrollen

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".