Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Handboll

Guif och RIK enade i Tholinaffären

Uppdaterat måndag 11 april 2011 kl 19.01
Publicerat måndag 11 april 2011 kl 16.53
"Det är så svårt att komma fram till sanningen"
(1:43 min)
1 av 3
Mathias Tholin i Guif anklagas för att ha kallat en spelare i RIK för svartskalle nyligen. Men RIK och Guif har enats om att frågan inte ska utredas vidare. På bilden stoppar Tholin Sävehofs Tobias Albrechtsson i slutspelet 2010. Foto:Adam Ihse/Scanpix
2 av 3
Pressmeddelandet som media fick ta del av på måndagen.
3 av 3
Guifledningen och RIK enade i Tholinaffären. På bilden Rolf Brunell, vice ordförande och klubbchef i Guif.

Redbergslid har i samråd med Guif tagit tillbaka sin anmälan till handbollsförbundet om påstådda rasistiska uttalanden från Guifspelaren Mathias Tholin mot en av RIK:s spelare i slutspelsmatchen i torsdags.

RIK nöjer sig med att både Guif som klubb och Mathias Tholin tagit avstånd från rasism och främlingsfientlighet, uppger klubbledningen.

– För klubbarna är det viktigt att markera upp detta mot ungdomarna, sponsorer som blir oroliga när det kommer upp den här typen av frågor som tar fokus från sporten, säger Rolf Brunell som tog kontakt med RIK:s ledning när frågan blev aktuell, säger Rolf Brunell, vice ordförande och klubbchef i Guif.

Det var i samband med en match mellan Guif och RIK förra veckan som Mathias Tholin anklagades av RIK:s spelaren Naco Medina för att ha sagt svartskalle till honom.

RIK anmälde händelsen till handbollsförbundet, men RIK har nu i samråd med Guif dragit tillbaka sin anmälan. Båda klubbarna är enade om att det kommer att bli svårt att utreda vad Tholin egentligen sa, men de tar bestämt avstånd från att spelare uttalar sig rasistiskt eller på annat sätt nedlåtande mot sina motståndare.

Mathias Tholin säger i ett uttalande, som Guifledningen skrivit i ett pressmeddelande, att han är ledsen om RIK:s Medina uppfattade att han uttryckte sig rasistiskt och för fram att han inte är rasist och tar avstånd från sådant. Enligt Guif:s ordförande, Rolf Brunell, kommer Tholin - om han inte redan gjort det - kontakta Medina och klargöra hans inställning. Men vad han sa i samband med matchen mot RIK eller inte kommer inte att utredas vidare, säger Guif:s vice ordförande och klubbchef Rolf Brunell.

– Detta är närmast ogörligt att reda ut. Vi har flera olika versioner. Då gör jag ingen utredning. Jag har koncentrerat mig på vad Tholins inställning är.

Vore det inte bättre att låta handbollsförbundet utreda det här?

– Jag delar inte den uppfattningen. Det är så svårt att komma fram till det vi vill höra, den absoluta sanningen och i det här läget har vi valt att hantera frågan så här. Det är bäst för sporten och för den här enskilda historien, säger Rolf Brunell.

Affären med påstådda rasistiska uttalanden från Guifselaren Mathias Tholin kan få följder i klubben.

Rolf Brunell säger att klubben funderar på att förtydliga frågor som gäller rasism och främlingsfientlighet både för elitspelare, ledare, ungdomar och föräldrar..

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".