Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

"Risk för fler vargrivna får"

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 08.38
"Det blir lätt för vargar att ta får"
(1:31 min)
Den svenska vargstammen måste mer än fördubblas enligt en utredning. Foto: Dawn Villella/Scanpix

Förslaget att utöka den svenska vargstammen till 450 vargar kan få stora konsekvenser för Sörmland om det går igenom. Det säger Sörmlands jaktvårdskonsulent Jonas Bergman.

– Fler län kommer att få varg. Problemet för oss är att vi har över 1 000 fårbönder. Även om vargen inte är en problemvarg när den kommer, så kan den bli det broende på det område den kommer till. Vi har inte tillräckligt säkra stängsel. Det blir i så fall lätt för vargar att ta får och då blir det problem direkt.

Den svenska vargstammen måste mer än fördubblas, till 450 vargar, om den ska vara långsiktigt livskraftig. Den slutsatsen dras av regeringens rovdjursutredare i ett delbetänkande.

Utredaren skäl är att sänka graden av inavel i den svårt inavlade vargstammen från 30 procent till under tio procent. Utredaren poängterar att bedömningen inte tagit några hänsyn till socioekonomiska faktorer, så som exempelvis vargmotståndet.

Sörmlands jaktvårdskonsulent Jonas Bergman anser att 450 vargar är alldeles för mycket och anser att 150 stycken är ett mer rimligt antal.

På Världsnaturfonden är man däremot nöjd med stora delar av delbetänkandet och säger att man är positivt överaskade.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".