Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyköping

Mest kritik mot brandskydd i Nyköping

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 05.20
"Problemet är att man inte kan öppna fönstret"
(1:42 min)
Stenskullaskolans skyddsrum anväds som förråd. Foto Petra Levinson/P4 Sörmland.

Nyköping är en av de kommuner i länet där skolorna får mest kritik för sitt brandskydd. Det visar en granskning som P4 Sörmland har gjort.

Nio av tio skolor i Nyköping har fått kritik för att utrymningsvägarna varit helt eller delvis blockerade när Räddningstjänsten varit på besök. Nästan hälften av skolorna har fått anmärkningar på larmet.

– Problemet är att det står en blomma i fönstret så att man inte kan öppna fönstret, säger Janne Karlsson, som jobbar på Kommunfastigheter i Nyköping.

Han är inte särskilt nöjd med utrymningsmöjligheterna i Stenkullaskolans bibliotek.

På golvet framför fönstret står en stor krukväxt och den dörr som barnen annars skulle ha kunnat fly igenom är låst. Så här ser det ut på många skolor i Nyköping när Räddningstjänsten och Kommunfastigheter kommer och gör sina ronder.

De senaste åren har Räddningstjänsten synat 39 skolor i Nyköping och 30 av dem har fått bakläxa på utrymningsvägar, som varit helt eller delvis blockerade.

På några skolor har Räddningstjänsten också upptäckt att nödutgångar varit låsta, bland annat på Långbergsskolan, Västra skolan och den fristående Mikaeliskolan. Och 19 skolor har fått anmärkningar på larmet. Det här visar en granskning som vi har gjort av Räddningstjänstens tillsynsprotokoll.

Även i Gnesta och Vingåker får många skolor anmärkningar på utrymningsvägar, i Gnesta fem av sex skolor och i Vingåker fyra av fem skolor.

I Eskilstuna och Katrineholm är det inte alls lika vanligt att skolorna får påpekanden på utrymningsvägar och larm.

Chefen för Sörmlandskustens räddningstjänst, Ludwig Tejler, tycker det är svårt att dra någon slutsats om säkerheten på skolorna utifrån protokollen.

– Står det för att vi har en sämre utrymningssäkerhet i Nyköpings skolor eller står det för att vi har en annan syn på det från tillsynsförättaren, alltså vad man ser när man är ute? Det skulle vara väldigt intressant att titta på, hur ser det ut bakom pappret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".