Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Krav på bättre brandskydd

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 16.28
"Vi tror att skyddet blir bättre med dialog"
(1:37 min)
Räddningschefen Camilla Dahlén samtalar med rektorn Nina Lidfors och läraren Ulrika Öhlin vid en brandskyddsinspektion på Gripsholmsskolan i Mariefred. Foto:Petra Levinson/P4 Sörmland

Skolorna skulle skärpa brandskyddet bättre om Räddningstjänsten tog i med hårdhandskarna vid sina inspektioner. Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Idag skriver Räddningstjänsten ofta bara rekommendationer när dom upptäcker brister, istället för förelägganden, alltså tvingande krav.

– Det har kanske varit ett par gånger om året som vi skrivit förlägganden. Vi har tänkt att vi ska försöka via dialog att få ett bättre brandskydd, säger Camilla Dahlén.

Hon, Ludwig Tejler, chef på Sörmlandskustens räddningstjänst och Bengt Öberg som inspekterar skolor i Katrineholm och Vingåker, föredrar alltså dialog framför konfrontation, när dom möter rektorer som missköter brandskyddet på sina skolor.

I Sörmland brinner i snitt ett tjugotal skolor varje år.

Som P4 Sörmland rapporterat idag får mer än hälften av länets skolor kritik från Räddningstjänsten för brister i sitt brandskydd. Det handlar om alltifrån att det saknas brandlarm till att nödutgångar är låsta. I vår granskning har vi också sett att flera skolor struntar i att ta itu med sina brister.

Myndigheten för samhällsberedskap, MSB, tror det skulle bli bättring om räddningstjänsten var hårdare och skrev fler tvingande förelägganden, som kan ge böter om skolan inte gör som räddningstjänsten säger. Länsstyrelsen i Sörmland har faktiskt försökt få räddningstjänsten att bli bättre på det.

Idag är Eskilstuna den enda kommun där Räddningstjänsten skriver förelägganden som standard. Men både Strängnäs och Flens räddningstjänster lovar bättring.

– Vi ska skriva förlägganden oftare för att bli tydligare mot kunden och då blir det lättare om kunden om man nu inte håller med oss i det vi kräver.

Men Ludwig Tejler, chef på Sörmlandskustens räddningstjänst, vill inte blöja sig från MSB:s krav.

– Gå man ut hårt är det ju så att man riskerar att den man pratar med går i försvarsställning. Då kommer man säkert snabbar i mål med de punkter man ser, men en skola blir inte säker för att det finns utrymningslarm och skyltar utan det handlar mycket om rektorns engagemang för att bra och fungerande skydd.

Brandskyddet brister på länets skolor

En del av en paviljong för SFI undervisning på Frejaskolan i Gnesta förstördes vid en i augusti 2010. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Skolelever i Sörmland kan vara illa ute om det skulle börja brinna i skolan. Sex av tio skolor i länet fick kritik från Räddningstjänsten vid brandinspektörernas senaste besök. Det visar en granskning som P4 Sörmland har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".