Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Olagligt hägn granskades aldrig

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 05.30
"Det är naturligtvis inte acceptabelt"
(2:34 min)
1 av 3
Vilsvinen ska ha skadats bara för att göra dem aggressiva innan hundarna släppts på dem.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 3
Länsveterinär Per Jonsson.
3 av 3
Jonas Åkerberg och Tomas Wieslander på Länsstyrelsen.

För mer än tre år sedan fick Länsstyrelsen uppgifter om ett olagligt vilthägn där ägaren hetsade hundar mot vildsvin. Men inte förrän P4 Sörmland börjat ställa frågor om hägnet åker Länsstyrelsen nu ut och gör en inspektion.

Enligt P4 Sörmlands källa ska ägaren ha skadat vildsvinen för att få dem mer aggressiva och sedan tränat hundarna på dem.

Länsveterinär Per Jonsson är en av dem som fick information om hägnet i januari för tre år sedan.

– Det är naturligtvis allvarligt om man skadar djur med flit, det får man inte göra. Det är inte acceptabelt, säger Per Jonsson.

Men även om uppgifterna, som kom från en djurskyddsinspektör i en sörmländsk kommun, var mycket allvarliga ansåg länsveterinär Per Jonsson inte att han kunde ingripa - dels låg djurskyddsfrågor då fortfarande på kommunerna, dels hade länsstyrelsens naturvårdsenhet tagit över ärendet.

Per Jonsson deltog i tre interna möten våren 2008 där man bland annat diskuterade om det som påstods om hägnet var brottsligt. Med det lämnade han frågan, och därefter finns inga spår i Länsstyrelsens diarium - ingen akt finns i ärendet.

En nu pensionerad tjänsteman fick i uppdrag att kontrollera hägnet, men det finns ingen dokumentation på Länsstyrelsen om detta gjordes.

För ett år sedan fick länsstyrelsen in en ansökan om tillstånd, men den nye handläggare Jonas Åkerberg vet inget om det som varit tidigare när vi börjar ställa frågor.

– Jag har inte fått något överlämnat från min företrädare, säger han.

Ägaren annonserar idag på nätet om träning av hundar i hägnet, och verksamheten kan antas ha pågått under de tre år som Länsstyrelsen haft kännedom om den, men inte ingripit.

Först när vi börjar ställa frågor görs nu en inspektion, men istället för att göra den oanmäld så har Länsstyrelsen beslutat att först fråga ägaren när det passar honom. Det blir alltså en föranmäld inspektion.

– Jag kan bara beklaga att det har tagit den här långa tiden. Så får det inte vara, säger Greger Nordlöf, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens jurist Tomas Wieslander är tveksam till om hägnägaren kan få tillstånd nu i efterhand, efter att ha bedrivit verksamheten olagligt under flera år.

– Det kan tyda på brist på respekt för gällande lagstiftning.

Naturvårdsdirektör Greger Nordlöf är mer försiktig.

– Jag vågar inte säga bu eller bä i den här frågan, om han ska få tillstånd eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".