Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Polisen ser allvarligt på säljjakt

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 11.53
"Jag tycket att det här låter oetiskt"
(1:56 min)
Folk vågar inte träda fram, tror Göran Bengtsson, LRF Flen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Polisen anser inte att de ser mellan fingrarna på den jakt som P4 Sörmland rapporterat om. Tvärtom säger sig polisen se allvarligt på den så kallade packjakt där skarpa framavlade hundar tillåts hetsa mot och angripa vilt.

– Man blir upprörd. Jag tycker det här låter väldigt oetiskt och hänsynslöst. Får vi in en anmälan om det här så är vi skyldiga att inleda en förundersökning för att utreda om det finns någon som kan dömas för brott, säger Claes Herdenstam, polismästare i Sörmland efter att ha hört vårt inslag.

Allt fler tar nu avstånd från den jakt som P4 Sörmland har rapporterat. Där aggressiva hundar vid kommersiella säljjakter, upprepat fått hetsa och angripa vilt.

LRF i Flen har efter påstötningar från medlemmar agerat och en motion som antagits av länsförbundet är nu på väg upp på riksplanet, med tanken att få stopp på de enligt kritikerna oseriösa jaktarrangörerna och hundförarna.

P4 Sörmland har talat med flera personer som berättar om vad som pågår i skogen, men som är livrädda att framträda med namn, eftersom de är rädda för repressalier.

– Folk vågar inte träda fram för att det har förekommit en hel del hot där familj och vänner har blivit utsatta. Sedan vet jag att polisen till viss del sett mellan fingrarna, säger Göran Bengtsson i LRF Flen.

Men enligt Claes Herdenstam så ser polisen inte mellan fingrarna, och myndigheten har svårt att agera när de inte får in några anmälningar.

– Själva hoten är också ett allvarligt brott. Det handlar om övergrepp i rättssak. Och vi är skyldiga att utreda sådant om vi får en anmälan, säger han.

Han är kritisk till jakten

Jägaren Torgny Lindgren är starkt kritisk till säljjakten. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Allt fler jägare protesterar mot den oetiska jakt som de menar förekommer i Sörmland. Det handlar om jakt där hundar i flock hetsar och angriper vilt, i samband med kommersiella säljjakter på stora gårdar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".