Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Jägarförbundet anmäler inte lagbrott

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 06.21
"Vi kan inte göra något åt det här"
(1:13 min)
"Det är nog bara polisens genuina ointresse av att driva dylika fall som gjort att ingen åkt dit", står det bl.a. på förbundets hemsida. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Svenska Jägareförbundet vägrar att polisanmäla medlemmar som bryter mot lagen. Istället sätter förbundet i sådana fall medlemmarnas intressen först.

Ett exempel är när ägare till vilthägn tillåter hundträning på vildsvin under sommaren, något kräver dispens som bara få har.

Daniel Ligné vice riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, har skrivit om problem kring detta på förbundets hemsida:

”Styrt undan innebär att jag inte anmält till polisen utan försökt prata med aktuell hägnägare eller hundklubb. Vi har varken resurser eller intresse av att driva en massa rättsprocesser mot våra medlemmar... ”

”Vi har de senaste åren haft massor av fall då man via hundklubbar och hemsidor storstilat marknadsfört hägnträning under sommaren. Det är nog bara polisens genuina ointresse av att driva dylika fall som gjort att ingen åkt dit. Jag personligen har haft åtmindstonde en handfull polispåringningar som vi styrt undan... ”

Citaten kommer från inlägg som Daniel Ligné gjort i Jägareförbundets diskussionsforum där han skriver som officiell företrädare för Svenska Jägareförbundet.

Han skriver att han personligen har haft åtminstone en handfull polispåringningar som han styrt undan. Någon frågar honom vad han menar och han skriver då att han valt att inte polisanmäla utan istället försökt prata med aktuell hägnägare eller hundklubb.

I förra veckan berättade vi att medlemmar i Jägareförbundet som bedriver oetiska eller olagliga jaktmetoder som där flera hundar tillåts hetsa vilt kan fortsätta att sova lugnt, de riskerar inte uteslutning.

Enligt förbundets riksjaktvårdskonsulent Hans von Essen har det aldrig förekommit att någon medlem uteslutits ur Jägareförbundet för att ha bedrivit oetisk jakt.

– Mig veterligen har det aldrig förekommit, säger Hans von Essen.

Och den som olagligt sommartid tränar hundar i vildsvinshägn behöver  alltså heller inte vara orolig för att jägareförbundet skulle polisanmäla.

 – Vi är ju ingen lagefterseende myndighet. Det enda vi kan göra är att att uppmana folk att kontakta polisen om det förekommer oegentligheter, säger Jägareförbundets Daniel Ligné.

Han tycker inte heller att det är förbundets sak att anmäla olagligheter.

– Alltså Jägareförbundet är ju en juridisk person. Vi sysslar inte med polisanmälningar. Vi kan inte syssla med angiveriverksamhet, det blir väldigt, väldigt konstigt, säger Danile Ligné.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".