Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Många har registrerat lägenheten

Uppdaterat torsdag 21 april 2011 kl 16.47
Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 15.11
"Det handlar inte om mer koll på individen"
(1:39 min)
Sörmlänningarna bidrar gärna till samhällsplaneringen genom att registrera sig. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Sörmlänningar är duktiga på att registrera sig. I alla fall när det gäller de nya reglerna om att registrera sitt lägenhetsnummer hos Skatteverket.

Sörmlänningar är duktiga på att registrera sig. I alla fall när det gäller de nya reglerna om att registrera sitt lägenhetsnummer hos Skatteverket.

För dig som bor i hyres- eller bostadsrätt innebär det här att det alltså inte längre räcker att vara folkbokförd på en på en viss adress - du ska vara folkbokförd även i själva lägenheten.

85 procent av sörmlänningarna har redan anmält det här, mot 80 procent i snitt i landet.

Anders Ågren, kommunikationschef på Skatteverket i Mälardalen, menar att syftet med det här är att myndigheterna ska få information om hur människor bor för att kunna samhällsplanera.

– Det är helt och hållet huvudsyftet, att få in information om bostädernas antal för att kunna planera för detta i en kommun, säger han.

Det myndigheterna vill ha reda på är alltså hur stort vi bor, hur hushållen ser ut och om det bor många ensamstående, familjer eller äldre på en ort för att till exempel planera för bostadsbyggande.

Tidigare samlades de här uppgifterna in som enkäter, i den så kallade folk- och bostadsräkningen och den senaste skedde 1990. Det nya systemet, där alla är skyldiga att uppge sitt lägenhetsnummer enligt folkbokföringslagen, ska bli enklare, billigare och smidigare att uppdatera enligt Skatteverket.

Men - varför måste staten veta i exakt vilken lägenhet vi bor i, räcker det inte med att det sen tidigare är lag på att berätta vilken adress vi bor på?

– Det handlar inte om att få mer koll på individen, utan det handlar mer om att få koll på ett samhälle, säger Anders Ågren.

Den som inte lämnar lägenhetsnummer får först en påminnelse. Om man inte lämnar numret efter det, kan Skatteverket starta en utredning för att få reda på numret. I sista hand kan man bli skyldig att betala en straffavgift om man inte registrerar sig - men det är inget som Skatteverket informerar om i det första brevet de skickar ut.

– Jag skulle nog tycka det var trevligare att få ett brev från en myndighet där vi inte hotar med böter med en gång, utan att vi utgår från att man vill skicka in och bidra till det här registret, säger Anders Ågren.

Leila Zoubir
leila.zoubir@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".