Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Många förslag på besparingar i vården

Uppdaterat onsdag 27 april 2011 kl 16.28
Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 13.16
"Kullbergska kan bli vårdcentral"
(1:17 min)
Att spara på pappersmuggarna är bara ett av nästan 80 förslag på hur landstinget kan spara pengar inom hälso- och sjukvården.

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm ligger illa till när personalen kommer med sparförslag för den sörmländska vården. Men också engångsmuggarna är i farozonen! Landstinget behöver skära ned med nästan 200 miljoner.

Sjukhuset kan läggas ner, krympa eller privatiseras tycker de anställda när de fått chansen att tycka till.

Anställda i landstinget har på kort tid lämnat nästan 80 förslag till hur kostnaderna i vården kan bli lägre. Det uppger den politiska majoriteten.

Det är politikerna som uppmanat anställda att lämna förslag som en del av politikernas planer på att spara pengar inom hälso- och sjukvården som går på knäna ekonomiskt.

De anställda har bland annat föreslagit energisparåtgärder, minskade kostnader för läkemedel, koncentration av verksamhet och minskad användning av pappersmuggar.

– Tillsätt en nyttjandegradskommission och gå över alla ytorna. Här kan man spara 10 miljoner kronor första året och 20 miljoner andra året på hyra och energi, skriver en av de anställda.

Annars sägs det från flera håll att länet är för litet för att ha tre sjukhus. Kullbergska sjukhuset kan därför läggas ned som akutsjukhus och i stället göras om till en större vårdcentral - kanske i privat regi, föreslår vissa. Lägg ner BB i Nyköping tycker någon.

Någon föreslår färre och större vårdcentraler. Ett annat förslag går ut på att man ska bygga ett nytt stort centrallasarett i Flen, så alla i Sörmland får lika  långt till sjukhuset. Då kan de tre nuvarande sjukhusen göras om till vårdcentraler.

Andra tycker att Landstinget Sörmland är en oattraktiv arbetsplats och det är det som kostar pengar. För att få drägliga arbetsvillkor bör man ha bättre bemanning, utbildning och högre löner. Det skulle också stoppa personalflykten till Stockholm, som enligt en annan förslagsställare kostar mycket pengar.

”Ge de anställda bättre lön som slipper man ta in utifrån” skriver någon och en annan vill ha högre krav på hyrläkare, samt att dessa inte får stanna för länge på ett ställe.

Det har också kommit förslag om att ändra i vården - för att spara pengar. Någon tycker att man ska inskränka när det gäller subventionerade p-piller.

Här finns också en anställd som skriver att mycket kan sparas genom landstinget slutar med dyra och ineffektiva behandlingar, som bara ökar patientens lidande och som utgör "en astronomisk belastning rent ekonomiskt", som den här förslagsställaren skriver.

Till personalförslagen kommer runt 30 förslag från oppositionspartierna. Moderaterna föreslår bland annat en översyn av investeringar och centerpartiet att det ska införas jämförelsetal för offentlig och privat vård och att det ska ske en översyn av läkares bisysslor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".