Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Demokratiarbete får kritik

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 14.17

Eskilstuna kommuns arbete med demokratifrågor har inte fungerat som det ska och får kritik i en konsultrapport.

Ett förslag från kommunens tjänstemän till kommunstyrelsen är att bland annat lägga ner demokratiforum i flera stadsdelar, Lagersberg/Råbergstorp, Nyfors, Årby och Sahl/Skiftinge. Dessutom skrotas Demokraticentrum i Lagersberg. En slutsats är att medborgarnas upplevelse av delaktighet har varit lågt de senaste åren och de olika demokratiforumen har haft ett svagt inflytande på politiska beslut.

Förslaget är också att skrota Demokrativeckan och det årliga demokratipriset och lägga ner demokratiutskottet. Utskottet har, enligt rapporten, inte fungerat, enligt de mål, som kommunen hade. Utskottet skulle vara den samlade kraften, men intresset från de valda ledamöterna och partierna har varit svagt.

2005 tillsattes en demokratiberedning som hade en vision att fler Eskilstunabor delta, påverka och tar ansvar, men de olika instanser och mötesplatser som skapades utifrån de visionerna har inte fungerat tillfredsställande, även om det finns goda exempel också.

De olika demokratiforumen i de olika stadsdelarna har otydliga uppdrag, mandat och roller. Det har varit svårt för dem att vara med och påverka kommunens långsiktiga planering och det har varit oklart vad de kan fatta beslut om.

De har också misslyckades med att nå ut till de som bor i de olika stadsdelarna och föreningarna där vilket har varit den viktigaste uppgiften. Det är några slutsatser som konsultföretaget Ernst and Young har kommit fram till.

Politikerna i kommunstyrelsen har rapporten på sitt bord vid sammanträdet den 10 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".