Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Katrineholm

Smuggling kan ha fört in dvärgbandmask

Uppdaterat torsdag 28 april 2011 kl 17.05
Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 14.44
"Man får ha hårdare koll vid gränserna"
(1:25 min)
1 av 2
Gränserna är mycket öppnare konstaterar, veterinär Kicki Granberg som inte utesluter att smuggling kan vara orsaken till att parasiten spritts. Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio.
2 av 2
Brian Pedersson på Claestorp. Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio.

Den fruktade dvärgbandmasken, som nu hittats också i Sörmland, kan ha kommit till Sverige genom att hundar tas in på ett sätt som de inte borde. Det misstänker nu både veterinärer och jägare.

Veterinären Kicki Granberg i Katrineholm är inte förvånad över att dvärgbandmasken nu också nått Sörmland.

– Vi har ju väntat på att det skulle komma. Gränserna är mycket mer öppna. Folk reser med sina hundar och kanske inte avmaskar som de ska när de kommer från Europa, säger Kicki Granberg.

Hon utesluter inte att det kan vara hundar som smugglats in som har spritt parasiten. Kicki Granberg efterlyser nu hårdare koll vid gränserna och ser ett stort behov av att upplysa folk så att de verkligen avmaskar sina hundar.

Sedan igår har hon fått mängder av samtal från oroliga hundägare. De vanligaste frågorna har varit vad folk ska göra med sina hundar och vad de ska avmaska med. 

Kicki Granberg ger råd - köp avmaskningsmedel receptfritt på apoteket och avmaska var 28:e dag. Det handlar också om att till att börja med bada hunden och tar reda på avföring:

– Och det är framför allt riskhundar - såna som äter mycket sork, jakthundar.

Hon är inte särskilt bekymrad för egen del men kommer förstås att följa de råd hon ger andra.

- Jag bor mitt ute i skogen och har en sorkätande hund och en katt som släpar in massor med smågnagare.

Om det kommer att pågå länge med avmaskning så blir det dyrt för hundägaren - Kicki Granberg:

- Så länge det finns ett direktiv om att man ska avmaska dem var fjärde vecka, så kan det bli resten av deras liv.

Rävens dvärgbandmask kan vara dödlig för människan, och visar det sig att den är allmänt spridd så tvingar det fram stora förändringar för den som är van att äta bär och svamp från skogen.

Och även om Kicki Granberg tror att risken är liten att smittas, så tycker hon att man kan vara försiktig med att plocka bär och svamp i skogen:

– Jag skulle inte göra det. Jag vill inte riskera att få den i mig.

Brian Pedersen är yrkesjägare på Claestorps gård och har skjutit flera av de rävar som analyserats på Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det kan rentav vara en av de rävar han skjutit som nu visade sig bära den dödliga parasiten. Han tror också att hundar utifrån kan ha fört in dvärgbandmasken.

– Ett gissel i dramat tror jag är den illegala importen av hundar, säger Brian Pedersen och han misstänker att spridningen är större än man tidigare trott.

Det var i februari som räven sköts. Den sändes in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för analys i det nationella övervakningsprogrammet mot dvärgbandmask.

Det är den tredje infekterade räven hittills i landet. De två tidigare har påträffats i Uddevallatrakten på västkusten.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".