Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Barnmisshandel kan utredas snabbare

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 16.04
"Våld mellan vuxna är en indikation"
(1:04 min)
Det går att minska handläggningstiderna vid barnmisshandel visar ny avhandling. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Socialtjänsten kan minska handläggningstiden vid utredningar om barnmisshandel med en ny modell. Bakom den står psykoterepeuten Eva-Maria Annerbäck.

Beslut om åtal måste fattas inom 90 dagar när det finns någon som är skäligen misstänkt för brott. En kartläggning som Rädda Barnen har gjort visar att handläggningstiden för misstankar om barnmisshandel är mycket längre än så.

Vi har tidigare berättat om den avhandling som psykoterepeuten Eva-Maria Annerbäck har skrivit om barnmisshandel. Som en del i avhandlingen har hon konstruerat en teoretisk modell som ska kunna hjälpa socialtjänsten och även minska handläggningstiden vid utredningar om barnmisshandel.

Modellen kallas för fyrfaktormodellen och innehåller fyra grupper av faktorer som kan kopplas samman med barnmisshandel. Dvs om en eller flera av faktorerna finns på plats är risken för barnmisshandel större.

– För det första tänker jag att det handlar om faktorer hos förövarna, hos de som slår. Det kan handla om psykisk sjukdom som gör att man har sämre impulskontroll än vad andra människor har. Att det förekommer våld mellan de vuxna är också en indikation på att man är våldsbenägen. Det är den första delen - förövarbeteenden och förövarnivån.

De andra faktorerna är arbetslöshet och sjukdom, ett bristande socialt nätverk samt dålig hälsa hos barnet.

Annerbäck menar att om man fokuserar på dessa faktorer har man lättare för att kunna upptäcka barnmisshandel och har då möjlighet att snabba på utredningen.

– På något sätt måste man undersöka de här fyra nivåerna för att få en bild på var det är man ska sätta in insatserna och också förebygga.

Anna Enkvist
anna.enkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".