Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Hård kritik från taxi mot planerade sjukresor

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 05.14
"Det är uppgifter jag inte tänker lämna vidare "
(2:46 min)
Taket på taxibilar. Foto: Bertil Ericson /Scanpix.

Kritiken är hård mot den upphandling av sjukresor och färdtjänst i länet som nu pågår. Taxiföretag har gått till domstol för att försöka stoppa upphandlingen och facket är mycket kritiskt.

Det var senast i onsdags kväll som anbuden för att få köra sjukresor och färdtjänst skulle lämnas in. Det handlar om 130 fordon som ska genomföra runt en kvarts miljon transporter per år, och avtalet som gäller tre år från årsskiftet omfattar sjukresor i hela länet och färdtjänst i alla kommuner utom Strängnäs.

Vingåkers Taxi har dragit frågan till Förvaltningsdomstolen och det är på flera punkter man är kritisk och man vill att upphandlingen tas om. Man pekar på krav om att lämna ut information som rör. Det här behövs inte säger taxiföretaget och det är ett brott mot personuppgiftslagen. Vingåkers Taxi får medhåll av facket Transportarbetareförbundet.

En taxiägare säger att facket sagt att de kommer att agera mycket hårt om taxibolagen lämnar vidare personuppgifter om sina anställda.

– Som arbetsgivare så tar jag reda på det jag behöver veta om dem jag anställer - men det här är uppgifter som jag inte tänker lämna vidare till något annat företag, säger en annan taxiföretagare som jag talat med.

Taxiföretagen tycker att även att landstinget gett beställningscentralen Samres för mycket makt. Till exempel kan beställningscentralen utdöma viten om taxi inte gör som sägs i avtalet.

Men de taxiägare som vi talat med vill inte ställa upp i radion. De säger att de inte vill äventyra sina anbud, och om deras anbud antas så tror de att de kommer att få problem i samarbetet med beställningscentralen.

Transportarbetareförbundet och taxiföretagen vänder sig också mot att alla anställda hos det taxiföretag som vill köra sjukresor ska kunna bära bår. Diskriminerande säger facket - orimligt säger taxi, när det är så få av resorna som handlar om bårkörning.

Kjell Arbestål är ombudsman för Transportarbetareförbundet i Sörmland.

– Man utestänger ju en hel arbetsgrupp då, för det är ju många som inte klarar av att bära bår.

En taxiägare som vi talat med säger att han inte kan tvinga alla att bära tunga bårar, och han tar som exempel om en förare är gravid.

I upphandlingen sägs att en del taxibilar kan undantas från att köra bårar och Eva Andrén från Landstinget, som är ordförande i upphandlingsgruppen, säger att när det gäller bårbärning har de gjort en justering. Undantag kan göras för förare som har läkarintyg på att de inte bör bära.

Men det är just det som är det knepiga - ett sådant intyg ska lämnas till Samres, som taxi inte har avtal med. Det har man ju med kommunerna och Landstinget.

--Jag skulle personligen inte lämna läkarintyg till tredje man som kan spridas till höger och vänster, säger Kjell Arbestål.

Eva Andren från Landstinget vill inte ge några kommentarer i radio innan man svarat Förvaltningsrätten, men skriver i en e-post:

"Samres är den beställningscentral huvudmännen gemensamt upphandlat. Beställningscentralen företräder huvudmännen enligt det avtal vi upprättat med dem."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".