Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HANDBOLL

Stefan Look ny ordförande i Guif

Uppdaterat tisdag 10 maj 2011 kl 15.31
Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 09.25
"Grunden är en fortsatt bra ekonomi"
(5:35 min)
1 av 2
Stefan Look, föreslagen som ny ordförande i Guif efter Jan Fredriksson. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Jonny Lundgren, valberedningens ordförande i Guif tillsammans med Stefan Look som föreslagits som ny ordförande i Guif.

Stefan Look blir av allt att döma ny ordförande i Guif efter Jan Fredriksson, som avböjt omval efter fem år på posten.

Stefan Look har lång erfarenhet från näringslivet och har varit vd i industriföretaget Nike i Eskilstuna i tio år. Valberedningen har föreslagit honom till posten, men det är årsmötet den 15 juni, som formellt fattar beslut.

– Han är ett bra namn för oss eftersom Jan Fredriksson inte vill bli omvald. Look har stort erfarenhet från näringslivet som ledare och stort idrottsintresse, det säger valberedningens ordförande Jonny Lundgren.

Jan Fredriksson, som inte längre vill vara ordförande, tillsattes 2006 och fortsatte, enligt klubben, saneringen av ekonomin efter den tidigare ordföranden Anders Krafft som påbörjade det arbetet. Guif var i början av 2000-talet nära konkurs med stora skulder och klubben gjorde sig av med flera utländska spelare och lade upp en ny strategi och satsade ungt och lokalt.

Fredriksson vill nu ägna sig åt annat än handboll, framförallt som ägare för en stor livsmedelsbutik i Eskilstuna och Jonny Lundgren försäkrar att klubben har varit mycket nöjd med honom och att det inte ligger någon konflikt bakom.

Fredriksson gav signaler redan för två år sedan att han inte tänkte fortsätta som ordförande, enligt Jonny Lundgren, men det var kring årsskiftet som det på mer allvar blev klart att han inte längre ville fortsätta.

I början av året började också valberedningens arbete med att hitta en ny ordförande. Det viktiga för Guif var att hitta en person med hög kompetens av ledarskap och ekonomi, att personen hade intresse för idrott och erfarenhet av närings- och föreningslivet.

Stefan Look är 63 år, har tre barn och är uppväxt i Eskilstuna. Han var till för ett år sedan vd i tio år för industriföretaget Nike och är företagare. Han har bland annat suttit i fotbollsklubbens Citys styrelse, varit engagerad i United, Eskilstuna golfklubb och han ledde arbetet med Eskilstuna fotbollsakademi för några år sedan.

Han har ännu inte valts som ordförande formellt, men han har redan idéer om klubbens utveckling.

– Grunden för det hela är att vi har en fortsatt god ekonomi i föreningen och kan göra de satsningar som krävs för framtiden och en av dem är att vi ska vara ett fortsatt topplag i elitserien och ta ett SM-guld så snart som möjligt. Vi vill också satsa på vårt damlag så att vi ska komma upp i elitserien om några år. Men basen är ungdomsverksamheten som vi måste satsa ännu mer på och öka intresset bland ungdomarna.

Stefan Look fick frågan om han ville leda klubben i våras och funderade länge innan han sa ja.

– Jag är väldigt intresserad av handboll och Guif har alltid varit nära mitt hjärta. När jag fick förfrågan så funderade jag väldigt länge, framförallt på tidsaspekten, om jag skulle hinna med, inte på själva jobbet för det tycker jag ska bli väldigt spännande.

Vad kan du tillföra?

– Min erfarenhet från näringslivet och föreningslivet. Mina kontakter är viktiga, jag har jobbat som ledare i näringslivet många år.

Klubbchefen och vice ordförande, Rolf Brunell, som kan betraktas som den naturliga efterträdaren till Jan Fredriksson har tackat nej till att bli ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".