Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Besparingarna i landstinget

Nytt sparpaket rör om

Uppdaterat onsdag 11 maj 2011 kl 16.19
Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 06.25
"Det är vansinne"
(4:20 min)
Kirurgen och ortopeden på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm är ett par av de mottagningar som nu hotas av landstingets sparkrav. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Landstingets förslag till kraftiga besparingar blev känt idag sedan landstingsledningen presenterade ett arbetsmaterial som nu diskuteras med fackliga organisationer och chefer. Och det är en rad stora förändringar som väntar anställda och patienter.

Hälso- och sjukvården i Sörmland väntas gå med ca 200 miljoner minus jämfört med budgeten och därför ses nu vården över. Politikerna har gett hälso- och sjukvårdschefen i uppdrag att ta fram förslag som politikerna ska fatta beslut om i juni.

I stort handlar förslagen om att få en effektivare vård, minska kostnader på olika håll vad gäller organisation, bemanning, lokaler och utrustning. Koncentration av vård, omflyttningar och nedläggningar. Landstinget hoppas med förslagen minska kostnader för personal och lokaler, men när det bantas på vissa håll inom vården kommer det att behövas förstärkningar på andra.

Ett av förslagen är att lägga ned kirurgi, ortopedi, urologi och mottagningen för hudsjukdomar på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och flytta dem till de andra sjukhusen i Eskilstuna och Nyköping.

Orsaken är att det bland annat är svårt att bemanna Kullbergska med läkare. Personal fick chockbeskedet igår.

– Det kom som en chock, en kalldusch från klar himmel. Vi ser att det kommer bli mycket resor fram och tillbaka för de patientr som är svårt sjuka, säger Lena Larsson, som är vårdenhetschef.

Beskedet igår om att flera avdelningar på Kullbergska sjukhuset ska läggas ned, enligt ett förslag, kom som en chock för de anställda. 25 anställda på de aktuella avdelningarna berörs direkt av förslaget.

Beskedet de fått är att kirurgi, ortopedi, urologi och mottagningen för hudsjukdomar ska läggas ned inom ett par, tre år och patienterna ska istället vårdas på Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett.

Carina Jansson är sekrererare och är orolig för vad som ska ske med patienterna.

- Jag tycker att det är vansinnigt. Vi har en väl fungerande verksamhet här. Jag förstår inte alls det här förslaget. Jag tycker synd om patienterna som ska behöva åka.

De anställa som P4 Sörmland pratat med idag är oroliga för deras framtid och patienternas. De tycker att förslaget är förhastat och är helt onödigt eftersom de anser att det bedrivs en bra vård på Kullbergska.

- Det är klart att det känns tråkigt. Vi vill fortsätta med vår verksamhet. Vi hoppas att det inte ska verkställas, säger undersköterskan Kristina Eriksson.

Nu hoppas de anställda på stöd från allmänheten och från patienterna.

– Vi hoppas på stöd från allmänheten och patienterna och från högre makt. Vi bedriver en bra sjukvård här och många patienter är nöjda. Många patienter kommer från Eskilstuna och åker gärna hit, säger sekreteraren Carina Jansson.

Länssjukvårdsnämnden ska fatta beslut om en rad förslag till besparingar den 14 juni, men redan idag offentliggjorde landstinget en rad förslag som det betraktar som arbetsmaterial som diskuteras med anställda, fack och chefer.

– Vi vänder på alla stenar är beskedet från landstingsledningen idag efter att uppgifter om förslaget som gäller Kullbergska läckt ut.

Ett annat förslag är att stänga mottagningar inom barn- och ungdomspsykiatrin i Trosa och Gnesta, men också stänga öppenvårdsmottagningar inom psykiatrin i Trosa, Gnesta, Oxelösund och Flen. Mottagningen stängs i Strängnäs och flyttas till Eskilstuna. Antalet vårdplatser inom slutenvården bantas också.

Vårdfackets ordförande i Sörmland, Ulla Jordán tror att det kommer innebära ökad psykisk ohälsa i länet.

– Jag tycker att det är förskräckligt vad de gör med psykiatrin. Jag tror att den psykiska ohälsan kommer att öka och leda till fler patienter i den slutna vården.

Hon anser att processen med besparingarna går för snabbt och förslag inte hinner förankras bland fack och personal.

– Nu sätter politikerna ett frukstansvärt tempo. Det är svårt att få delaktighet och risken finns att det blir förhastade beslut. Vi har större bekymmer i vården. Landstinget jagar kömiljardspengar, statliga medel. Den etiska plattformen med vård efter behov får stå tillbaka, menar Ulla Jordán.

Landstingsledningen och hälso- och sjukvårdschefen Jörgen Striem säger i ett pressmeddelande att det pågår intensiva diskussioner om hur kostnaderna ska minska, men att inga definitiva förslag är lagda och inga beslut är fattade.

– Uppdraget är glasklart. Kostnaderna måste ner. Det går inte att göra utan att vända på alla stenar och diskutera med alla chefer, fack och anställda. Nämnden har sagt att patientsäkerhet, kvalitet och kontinuitet är viktigare än geografi, men man har också poängterat att Kullbergska sjukhuset ska finnas kvar som ett modernt närsjukhus, säger hälso. och sjukvårdschefen Jörgen Striem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".