Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
OXELÖSUND

Särskoleplaceringar i Oxelösund granskas

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 12.22
"Det får följder att gå i särskolan"
(1:54 min)
Skolinspektionen har varit kritsk mot hur kommunerna skött utredningar om elevers placering i särskolan. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

I Oxelösund har kommunen återigen gått igenom de särskoleplaceringar som gjorts och inte funnit att man placerat någon elev i särskolan som inte ska vara där. Det sedan flera kommuner kritiserats av Skolinspektionen.

Skolinspektionen har varit kritsk mot hur kommunerna skött utredningar om elevers placering i särskolan. Nu ska även Oxelösunds kommun granskas.

Men i Oxelösund har kommunen själv alltså inte funnit några brister.

– Nej det har vi inte gjort enligt vår bedömning. Sedan ser vi fram emot en prövning, för är det något vi brustit så vill vi åtgärda det om det finns en möjlighet, säger Karin Lönn som är utvecklingsstrateg på Oxelösunds kommun.

Det här är en av de viktigaste frågorna i en kommun, säger Karin Lönn.

– Det här får väldigt viktiga följder i det framtida livet. Är det så att man inte hör hemma i särskolans personkrets, då ska man inte gå där. Det kan innebära begräsningar för elevens framtida liv, så som vilka studier man kan fortsätta med.

Oxelösunds kommun har för varje särskoleplacerad elev, gått igenom de fyra utredningar som görs vid en placering. Men kommunen har inte hittat något som gör att de behövt komplettera eller göra om någon utredning, säger Karin Lönn.

– Vi har inte ändrat något.

Oxelösunds kommun har tidigare prövats av Skolinspektionen när det gäller hur man sköter särskoleutredningar, men inte fått någon kritik, säger Karin Lönn.

Igår kom det en dom i Skåne där en kommun ålades att betala skadestånd till elever som felaktigt placerats i särskolan. Karin Lönn ser ett skäl till att elever kan hamna fel.

– Ibland är det så att man önskar väldigt hett från skolan och föräldrarna att eleven ska skrivas in i särskolan, för att man tror att det är det bästa för eleven i det läget.

Skolinspektionen har granskat 35 kommuner hittills, bland annat Katrineholm, och upptäckt stora brister. Skolinspektionen har dessutom valt att granska ytterligare 35 kommuner, däribland Oxelösund och Eskilstuna.

I Eskilstuna säger Hanna-Karin Lundblad som är rektor i Tuna skolområde, att man inte funnit att någon elev är felplacerad, men att kommun i något enstaka fall kan komma att behöva komplettera utredningen.

Vad Skolinspektionen tycker får vi veta i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".