Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler väljer minneslundar för sista vilan

Publicerat torsdag 29 juli 2004 kl 06.49

Allt fler sörmlänningar väljer att bli begravda i minneslundar istället för en vanlig grav med sten. Det är även ett ökande antal som väljer att få sin aska spridd för vinden, och då ofta över havet.

Anledningen till att fler väljer alternativ till att ligga på gravplats är delvis praktisk, menar Ingegerd Sjölin, kyrkoherde i Nyköping.

– Jag tror att det har med vår livsstil att göra, vi flyttar väldigt mycket och är inte bosatta på samma ort. Om man är begravd i en minneslund så kan exempelvis barnen gå till minneslunden i den stad där de bor, säger Ingeger Sjölin.

Det blir allt vanligare att begrava askan efter anhöriga i minneslundar istället för vanliga gravplatser. Kyrkoherden Ingegerd Sjölin säger sig ha sett en kraftig ökning de senaste åren. Av alla som dör i Sörmland så är det nästan 40 procent som begravs i minneslundar.

För att få sprida askan utanför kyrkogården så måste man ha tillstånd från länsstyrelsen och även de ansökningarna har ökat. Det gäller nästan uteslutande spridning över havet, berättar Lars Olov Ekvall, tjänsteman på länststyrelsen.

Att sprida askan kan bli vackra minnesplatser ute i skärgården eller i en minneslund säger, kyrkoherden Ingegerd Sjölin men hon menar samtidigt att det är viktigt att tänka igenom beslutet noga.

– Kanske har två makar bestämt att man ska ligga i en minneslund för barnens skull som bor på en annan ort. Men när den ene går bort kan den andre vilja ha en gravplats att gå till och har man då spridit askan i en minnslund är det för sent, säger Ingegerd Sjölin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".