Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Belöningssystem inom kriminalvården på gång

Publicerat måndag 16 augusti 2004 kl 12.45

I juni nästa år ska Kriminalvårdskommitén presentera ett förslag på en helt ny kriminalvårdslag, där det bland annat kommer att finnas förslag på ett belöningssystem. Jörgen, som har valt att avtjäna sitt straff på behandlingsavdelning på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna, tycker att det ska löna sig att vara skötsam innaför murarna.

-Det måste finnas en differentiering i systemet, att man blir behandlad efter sina egna val, säger Jörgen.

Idag tillåter inte lagen att intagna på fängelse belönas om de sköter sig, däremot så finns stort utrymme för bestraffning som till exempel indragen permission eller extra dagar som läggs till redan befintligt straff. Sedan drygt ett år tillbaka är en kriminalvårdskommité tillsatt som ska ta fram en ny lag. Kommitén består av representanter för samtliga politiska partier en rad olika experter och naturligtvis också kunniga från kriminalvården.

Ove Horned, som är en av Kriminalvårdens representanter i Kriminalvårdskommitéen, säger att som det i dag blir det mest bestraffning när intagna missköter sig. Det finns inte utrymme i lagen för belöning.

Nästa sommar ska ett nytt lagförslag presenteras. Där kommer även ett förslag på hur man kan belöna skötsamma interner att finnas med. Hur det ska se ut vet man inte än.

Jörgen, som är dömd till sju års fängelse för grova brott, har valt att få vara på en behandlingsavdelning för att komma tillrätta med sina problem. Han ser det som en självklarhet att man ska belönas om man sköter sig. Dessutom tycker han att det är personalen som ska bestämma vem som ska premieras.

-Anstaltspersonal som träffar oss varje dag måste kunna bestämma vilka killar det ska läggas ned mer resurser på, och då kanske placeras på säkrare ställen, och vilka som ska släppas till ett billigare alternativ. Det tror jag att de klarar av, säger Jörgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".