Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortfarande oro för miljögifter i Vrena

Publicerat tisdag 31 augusti 2004 kl 06.39

Bråket fortsätter kring företaget Saint Gobain Isovers, tidigare Gullfibers, läckande industritipp i Vrena utanför Nyköping trots att företaget inte längre har någon verksamhet på orten. Grannar är fortfarande oroliga för läckande tipp och giftigt vatten.

Miljödomstolen tvingade för ett drygt år sen länsstyrelsen att agera för att få företaget att kontrollera eventuella gifter i grannfastigheters brunnar, men Länsstyrelsen tycker inte längre att mätningarna behövs, vilket fått grannarna att känna stor oro.

- Vi är oroliga för att företaget kommer att slippa undan och att vi får dras med våra gifter här. Vi har inte använt vattnet på tre år, vi får vatten från Nyköping eftersom det är giftigt, säger Ulrika Gustafzon Cummings, en av grannarna till företaget.

Zink i höga halter, arsenik, och cancerframkallande ämnen som formalin och nu senast ftalater. Det är bara några av de ämnen som mätts upp i anslutning till industritippen eller i några fall till och med i grannars brunnar.

Men länsstyrelsen som tvingades av miljödomstolen att i sin tur tvinga företaget att kontrollera brunnarna backar nu.

Det finns inget samband mellan gifterna i brunnarna och industritippen, menar länsstyrelsen - en slutsats som dras trots att mätningar i brunnarna bara gjorts vid ett par tillfällen. Ulrika Cummings är mycket kritisk:

- Det måste tas kontinuerligt under en tioårsperiod för det urlakar hela tiden från soptippen.

Anklagelser om miljöförsyndelser har kantat verksamheten vid stenullsfabriken i Vrena genom åren. Den internationella storkoncernen Saint Gobain Isover och tidigare Gullfiber har tillsammans tjänat mångmiljonbelopp på att förhala införandet av svavelrening i fabriken under mer än 10 år. Bedömare anser att när miljöinvesteringen inte gick att skjuta fram längre då valde Saint Gobainledningen att hellre lägga ned fabriken.

Grannarna undrar när företaget ska täcka och säkra industritippen mot dom gifter som bevisligen läcker ut i miljön.

- Det har inte hänt ett dugg. Det skulle ha börjat för ett par år sedan och grävas diken. Det händer ingenting. Ingenting är täckt. Det ligger högar däruppe och fortsätter att laka ur, säger Ulrika Gustafzon Cummings, en av grannarna till företaget.

Per Thyrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".