Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rymmare på fri fot

Publicerat måndag 27 september 2004 kl 05.25

Polisen drog ner på personalen i sökandet efter de två rymmarna från Mariefredsanstalten natten till måndagen.

Ett par mobilsamtal från Göteborg till den livstidsdömde Tobias Jardebergs hustru kunde inte utredas av polisen under söndagen.

-Vi vet inte vem som ringde samtalen. Uppringaren som använde ett kontantkort fick inte tag på henne, säger vakthavande polisbefälet vid Örebropolisen Bo Rosenblad till TT.

Ett kontantkortssamtal kan inte spåras om ägaren inte registrerat kortet.

Under natten sökte några tiotal poliser i Örebro- och Värmlands län efter den morddömde Jardeberg, 28 år, och Åke Martinsson, 35 år och dömd för narkotikabrott. Helikoptern utrustad med värmekamera stod kvar på marken.

-Just nu är det lugnt, det händer inte så mycket, sade Rosenblad vid fyratiden på måndagsmorgonen.

Han bekräftade att polisen ännu koncentrerar sig på Hälleforsnästrakten i Västmanland och vissa områden i Värmland.

Den nationella insatsstyrkan befann sig fortfarande i beredskap, enligt uppgifter på söndagen.

Rymmarna bör ha medhjälpare för att kunna hålla sig undan så länge som de har gjort och de kan ha skaffat sig skjutvapen, sade polisen på söndagen.

I trakten kring Hällefors syntes inte mycket av polisens aktiviteter på söndagseftermiddagen, rapporterade TT:s utsände. Sambandscentral i Grythyttan var indragen, inga synliga vägspärrar fanns kvar vid infarterna.

Tobias Jardeberg är hemmastadd i trakten. Här han sköt ihjäl en 27-årig man 2000 och dumpade liket i ett gruvhål.

Han har enligt polisen flera kriminella bekanta i Karlstad, Filipstad och Kristinehamn, individer som polisen anser sig ha god kontroll på.

Personer som känner Jardeberg från uppväxten beskriver för TT honom som oberäknelig och tidigt vapenfixerad.

Polisen utgår ifrån att rymmarna bytte flyktbil till en vit Volvo 740 med blå inslag i, inköpt i Köping på fredagen. Där övergav de en minibuss som de stal för att köra bort från anstalten. Volvon har inte synts sedan dess.

Polisen har förhört mannen som tros ha sålt bilen. Han har inte kunnat peka ut rymmarna - vilket tyder på att de får hjälp utifrån.

Det är fortfarande oklart hur det gick till när vårdaren Krister Wickman, 54 år, lyckades fly från rymmarna på fredagskvällen. Polisen vill inte att han berättar om gisslandramat.

I helgen höll polisen flera förhör med Wickman. Övrig tid ägnade han åt att försöka finna ro hos familjen. Han sade till TT att han trots allt mådde ganska bra, men att han har mycket att fundera över.

Spaningarna fortsätter under dagen, men med mindre instensitet än tidigare.

-Vi koncentrerar oss fortfarande till Hälleforsområdet, men har inte längre resurser att hålla den höga bemanningen, säger polisens presstalesman Göran Gunnarsson vid sjutiden på måndagsmorgonen.

Under måndagen kommer endast mellan åtta och tio civilklädda poliser att hålla uppsikt över adresser med koppling till den morddömde rymlingen Tobias Jardeberg. Den nationella insatsstyrkan hade redan under söndagskvällen återvänt till Stockholm.

-Det här kan ta tid. Eftersom det har gått så lång tid har rymlingarna förmodligen hittat ett bra gömställe, säger Gunnarsson.

Samtidigt har Rikskriminalpolisen, som leder rymmarjakten centralt, beordrat övervakning av flera platser även utanför Örebro län.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".