Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Bra diabetesvård med vissa brister

Publicerat onsdag 2 november 2011 kl 13.18
"Det är inte hundraprocentigt"
(1:36 min)
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Sörmland är bättre än grannlänen på diabetesvård, men det finns fortfarande brister. Det visar siffror från Socialstyrelsen, Läkemedelsregistret och Nationella diabetesregistret.

Samarbete mellan ett diabetesråd och diabetessamordnare, nätverkande och temadagar är vad som har bidragit till att diabetesvården i länet är bra enligt överläkare Vibeke Bergmark som är ordförande i Diabetesrådet i Sörmland.

-- Jag tror att det är väldigt ovanligt att det finns en sådan väl utbyggd organisation. Vi försöker att bygga broar mellan alla intressenter, säger Vibeke Bergmark som är överläkare och ordförande i Diabetesrådet i Sörmland.

På flera punkter ligger Sörmland över riksgenomsnittet när det gäller diabetesvård och visar på bättre resultat än Stockholm, Uppsala och Västmanland när det exempelvis gäller patienternas blodsockervärden, blodfetter och blodtryck, enligt siffror från Socialstyrelsen, Läkemedelsregistret och Nationella diabetesregistret (NDR). Men även om diabetesvården anses vara bra i länet finns det ändå områden som måste förbättras.

– Det måste finnas förutsättningar och tid för att arbeta med patienterna ute på vårdcentralerna och det är inte uppfyllt till hundra procent. Det finns ledtal för hur många diabetessköterskor som det ska finnas för att diabetessjukvården ska kunna jobba fullt ut och de ledtalen är inte uppfyllda på mer än några vårdcentraler, förklarar Vibeke Bergmark.

Ledtalet innebär att det på 400 patienter ska finnas en heltidsanställd diabetessköterska, men det lever endast fem av tjugofem vårdcentraler i länet upp till. 

– Läkarsituationen är inte tillfredsställande när det finns så många icke fast anställda läkare som inte kan stå för kontinuitet i vården på sådant sätt som man önskar. Att hjälpa en diabetiker att hantera sin sjukdom är en tuff utmaning och då underlättar det om man känner patienten. Är man tillfälligt på arbetsplatsen och gör sitt allra bästa så kan man ändå inte lära känna folk på det sättet. Att inte primärvården är fullt utbemannad med fast anställda läkare ser vi som ett bekymmer, förklarar Vibeke Bergmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".