Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Peabavtalet: "Länsrättens dom är felaktig"

Publicerat onsdag 6 oktober 2004 kl 10.39

Länsrättens dom mot Eskilstuna kommun om det kontroverisella Peab-avtalet är felaktigt och ska överklagas till Kammarrätten. Det säger kommunjuristen Helene Westdahl. Länsrätten kom fram till att kommunen gjorde fel som inte lät andra byggbolag än Peab lämna anbud på bygget av tre idrottsarenor och köp av mark. Kommunjuristen, Helen Westdahl, anser att Länsrätten gjorde fel som prövade fallet.

- Vi har hävdat att Länsrätten inte kan pröva den frågan genom laglighetsprövning. Kammarrätten har tidigare avvisat klagomål i liknande fall, menar kommunjuristen Helene Westdahl.

Eskilstuna kommuns jurist, Helene Westdahl, anser att länsrätten inte hade juridisk rätt att pröva frågan om kommunen gjorde rätt eller fel. När fullmäktige fattade beslut om avtalet med Peab år 2000 överklagade en privatperson beslutet till Länsrätten, men i det läget kunde formellt bara ett annat byggföretag som var missnöjt gå till tingsrätten och stämma kommunen och kräva skadestånd, menar Helene Westdahl.

- Privatpersonen skulle ha gått till Länsrätten när avtalet hade skrivits, det vill säga innan fullmäktige fattade beslut, menar Helene Westdahl.

EG-kommissionen har tidigare kommit fram till samma sak som Länsrätten att andra byggföretag borde ha fått lämna anbud på miljonbyggnationerna, men kommunen tänker överklaga länsrättens dom till kammarrätten trots att kommissionen redan tolkat EG-rätten som står över svensk lag.

- Det är ett preliminärt ställningstagande av kommissionen. EG-domstolen har inte prövat det och kommissionen har ibland fel.

Eskilstuna kommuns politiska ledning och juristen har, ända sedan avtalet skrevs, hävdat att det inte behövdes en offentlig upphandling, men trots det har kommunen gått med på att i de återstående delarna göra en offentlig upphandling när det krävs. Frågan är hur det går ihop?

- Även om vi ansåg att vi gjort rätt så ville vi ändar i de återstående delarna och vi ville undvika att staten fälldes och fick betala skadestånd. Vi gjorde det som en gest.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".