Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Underskott blir överskott i Nyköping

Publicerat tisdag 12 oktober 2004 kl 16.53

Trots ett beräknat underskott på 56 miljoner kronor i år räknar Nyköpings kommun med ett överskott på 15 miljoner kronor nästa år - det enligt socialdemokraternas budgetförslag för 2005.

Det förbättrade ekonomiska läget grundar sig enligt budgetförslaget bland annat på ökade skatteintäkter och statsbidrag på sammanlagt 90 miljoner kronor. Så med oförändrad skatt vill socialdemokraterna ändå genomföra en rad satsningar, dels på tillväxt och utveckling och dels på vad partiet lite mer oglamoröst kallar vardagsverksamheter.

Framtidssatsningarna går bland annat ut på att fortsätta ta fram exploateringsfärdiga planer för byggande för att klara målet 500 nya invånare per år - samtidigt som den interna och externa marknadsföringen ska utvecklas ytterligare.

Kommunens attraktionskraft ska höjas och möjligheterna med Skavstas utbyggnad ska tillvaratas. Den socialdemokratiska ledningen vill samtidigt låna upp närmare 100 miljoner kronor som ska öronmärkas för tillväxtsatsningar.

Enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Göran Forssberg så är det en utmaning att samtidigt klara vardagsverksamheterna - skola, vård och omsorg. Gymnasieskolan och skolbarnomsorgen tillåts öka i och med fler elever - samtidigt som barnomsorgsravgifterna höjs.

Antalet platser inom äldreboenden minskas, istället utvecklas hemtjänsten och boendestöd för äldre som bor kvar hemma.

Äldre och handikappnämnden får drygt 10 miljoner mindre att röra sig med nästa år jämfört budgeten i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".