Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Demonstrationer väntar mot skolnedläggning

Publicerat torsdag 4 november 2004 kl 07.26

Föräldrar som har barn på nedläggningshotade Tunafors skola överväger att demonstrera på Fristadstorget mot kommunens planer på att lägga ned skolan. Det säger flera föräldrar som Sveriges Radio Sörmland pratat med.

När kommunen skulle skära ned inom solan i slutet av 90-talet bildades ett föräldranätverk som demonstrerade på Fristadstorget. Nu ser det ut som om det ska bli verklighet igen.

På onsdagskvällen samlades föräldrar till barn på Tunafors skola i Eskilstuna för att skriva på namnlistor i protest mot kommunens planer på att lägga ned skolan.

De senaste dagarna har det strömmat in synpunkter till kommunen från föräldrar och personal på olika skolor i Eskilstuna. I skolrådens och personalens skrivelser argumenterar de för att just deras skola ska vara kvar.

Kommunen vill lägga ned ett antal grundskolor eftersom antalet elever väntas minska de kommande åren. Istället för att spara på lärare och pedagogik vill kommunen spara på lokalkostnader, det vill säga hyror. Enligt kommunen får personal, elever och föräldrar räkna med ändrade grupper, arbetsmetoder och klassammansättningar. I små skolor kan det bli svårt att upprätthålla en hög kvalitet med kompetenta lärare i alla ämnen, menar kommunen.

Om kommunen behåller nuvarande lokaler kommer dessutom hyrans andel per elev att stiga dramatiskt, enligt kommunens beräkningar. Grundskolan i Eskilstuna får idag 15 procent mindre pengar per elev jämfört med genomsnittet i större städer i landet. Eftersom de pengar kommunen satsar på grundskolan följer eleven får det stora konsekvenser när elevantalet minskar, menar kommunen.

Men många föräldrar ifrågasätter kommunens beräkningar och många anser att skolvägen för barnen kommer att försämras och att de kommer att ta längre tid att ta sig till en ny skola. Att tryggheten och närheten till skolan slås sönder.

Skolrådet i Skogsängen-Tunaforsområdet hade bjudit in förvaltningsledningen på onsdagskvällen för att lägga fram skolrådets argument. Anita Bolinsson och Susanne Lindblom är några av föräldrarna.

- Vi känner oss lite kränkta och vi har blivit dåligt informerade. Vi ska ta våra plakat och slå ned vårt arsle på Fristadstorget och visa Eskilstunaborna att vi reagerar. Vi tar inte det här, säger Anita Bolinsson.

Om Tunafors skola skulle läggas ned skulle barnen få gå i skolor i närheten, med längre skolväg för barnen som följd. Dessutom splittras klasser och en fungerande pedagogik slås sönder, menar flera föräldrar.

Susanne Engström, miljöpartist och förälder, säger att skolvägen blir osäkrare för barnen om de ska gå i en annan skola.

- Det är synd för här bor mycket barn. Barnen skulle få längre till skolan och otryggare skolväg och det innebär at man klämmer ihop barnen till större enheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".