Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

"Landstingets information för politisk"

Uppdaterat onsdag 4 april 2012 kl 16.00
Publicerat onsdag 4 april 2012 kl 12.14
Magnus Leivik (M): "Vi behöver värna förtroendet"
(4:12 min)
Exempel på ett pressmeddelande från landstinget. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Landstingets informationsavdelning är allt för politisk. Den kritiken riktar moderaternas gruppledare, Magnus Leivik. Men Åsa Kullgren (S), landstingsstyrelsens ordförande tillbakavisar kritiken.

Moderaterna har granskat 192 pressmeddelanden från 2011 och av dem innehöll 89 en politisk kommentar vilket utgör 46 procent.

– Vi behöver värna förtroendet för landstinget och säkerställa att våra tjänstemän kan vara fria från politisk påverkan, vara objektiva och neutrala och att man alltid ska kunna lita på informationen från landstinget mot bakgrund av de affärer landstinget haft den senaste tiden, säger Magnus Leivik, som understryker att det är viktigt att den inte riskerar uppfattas som partipolitisk.

Magnus Leivik hävdar att landstinget Sörmland är mer politisk i sin information än i andra landsting.

– Vi har jämfört med resten av landet och vi har kommit fram till att Sörmland är ett av de mest politiserade landstinget i Sverige där majoriteten använder sig av opolitiska informatörer för att få ut sina budskap och det saknar jämförelse i resten av landet. Vi har tittat på landstingens hemsidor och bedömt hur ofta det förekommit politiska kommentarer i officiella pressmeddelanden.

Men Åsa Kullgren (S), landstingsstyrelsens ordförande tillbakavisar kritiken.

-- Jag känner inte igen mig i det misstänkliggörandet som moderaterna försöker göra gentemot vår informationsavdelning. De jobbar, som jag upplever det, ytterst professionellt och sakligt med den information som man bedömer behöver komma ut till medborgare och väljare. Det informationsavdelningen har som uppgift är att informera om beslut som har relevans för våra medborgare och i samband med det så fattas en del politiska beslut som också så klart ska informeras. Jag ser inte något konstigt i det här.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".