Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Ökade resekostnader för högskolan

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 06.00
Palmér: "Resan var givande"
(1:50 min)
Mälardalens högskola har ökat sina resekostnader med råge. Foto: Sveriges Radio Sörmland.

Mälardalens högskola har kraftigt ökat sina kostnader för resor. Förra året gjordes resor för tretton och en halv miljon kronor, en fördubbling jämfört med för tio år sedan.

Ofta handlar det om forskare som deltar i olika konferenser och studiebesök.

Men förra året, bara ett par månader innan dåvarande rektorn Ingegerd Palmér gick i pension, gjorde en sjumannadelegation från skolans ledning ett veckoloångt besök i Indien. Prislappen landade på drygt 160 000 kronor.

– Just den här resan tyckte jag var oerhört givande när det gällde att skapa kontakter och lära oss om hur systemet fungerar och vilka ingångar vi kan hitta, säger Ingegerd Palmér.

Ni var sju personer som åkte, var det nödvändigt att vara så många?

– Ja, det var värdefullt för högskolan.

De sju bestod förutom av Ingegerd Palmér av högskolans fyra akademichefer, en professor och skolans internationella samordnare. Gruppen besökte universitet i Mombai och Hyderabad, med det uttalade syftet att skapa och utveckla redan befintliga kontakter med indiska lärosäten.

Inklusive traktamenten kostade resan drygt 160 000 kronor, bara hotellkostnaden landade på närmare 55 000. Enligt Ingegerd Palmér var det nödvändigt med kontakter på lärosätenas högsta nivå och flera viktiga kontakter ska ha knutis under resan.

Ett samarbete inleddes med ett välmeriterat tekniskt universitetet som enligt högskoleledningen bidrog till att högskolan tog hem ett flerårigt större EU-projekt.

– Jag tycker att det här är väldigt meriterande och roligt för Mälardalens högskola, det öppnade dörren till ett högstatuslärosäte i Indien, säger Ingegerd Palmér.

Resan gjordes i januari bara ett par månader innan Ingegerd Palmér gick i pension. Men Högskolans internationella samordnare, Gudrun Paulsdottir, tycker inte att det är märkligt att man inte väntade tills den nye rektorn Karin Röding tillträtt den första april.

– Det var inte läge att göra det på något annat sätt då.

För den som skulle kunna få en tanke att det här skulle kunna ha varit en slags belöning eller avskedsresa för föregående rektorn, vad vill du säga till den?

Det här var viktigt att göra just då för högskolan, för vi var på det stadiet med de här lärosätena. Då det finns inte på kartan, absolut inte, säger Gudrun Paulsdottir som är internationell samordnare Mälardalens högskola.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".