Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Aktivitetsstöd med e-legitimation

Publicerat söndag 22 april 2012 kl 08.00
Systemet lanseras nästa vår
(1:47 min)
Nästa vår ska e-tjänsten för aktivitetsstöd lanseras. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

En ljusning är nu i sikte för de 7 350 arbetslösa i Sörmland med aktivitetsstöd. Det ska i alla fall bli enklare för dem att få sina pengar.

Det ska bli slut med skickandet av blanketter och rapporteringen ska i stället ske direkt i datorn med en så kallad e-tjänst, men först nästa vår.

– Vi jobbar intensivt med den här utvecklingen, berättar Gunilla Dyrhage Cederqvist, som ansvarar för utvecklingen av e-tjänsterna på Försäkringskassan.

Att med hjälp av så kallad e-legitimation underteckna handlingar i datorn har varit möjligt länge. Deklarationen till exempel har kunnat skickas in på det sättet i åratal.

Försäkringskassan har också den sortens självbetjäning på sin hemsida, men det har hittills omfattat bostadsbidrag, vård av sjukt barn eller tillfällig föräldrapenning bland annat.

De totalt 184 907 arbetslösa med aktivitetsstöd i landet får fortfarande ladda ner sin blankett från Försäkringskassans hemsida, fylla i den och på en given dag posta den för att få sina pengar på utsatt dag. Skulle postgången av någon anledning fallera, då skjuts också utbetalningen fram och mottagaren får vackert vänta på sina pengar. Även om det skulle ske inför en storhelg.

Inom ett år ska allt det här ändras, våren 2013 ska alltså även den här kategorin kunna sköta sin administration direkt på Försäkringskassans hemsida.

Att utvecklingen av e-tjänsten dröjt så länge beror på hur man har prioriterat, menar Gunilla Dyrehag Cederqvist.

– Man måste helt enkelt välja i vilken ordning man tar saker. Vi har valt att prioritera systemet för föräldraförsäkring, sjukpenning och bostadsbidrag först.

Men är de systemen väsensskilda från det här systemet?

– Nej, det är de inte. Det vi kommer att lansera våren 2013 är en elektronisk blankett som man fyller i och e-signerar, säger Gunilla Dyrehag Cederqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".