Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Facket kritiserar arbetsförmedlingen

Uppdaterat tisdag 24 april 2012 kl 17.30
Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 14.15
"De har inte möjlighet att ta lunch"
(1:46 min)
Leif Nylund, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna, Foto: Anna Enkvist/Sveriges Radio,

Arbetsförmedlingen får kritik från Fastighetsanställdas förbund, för att de anvisar arbeten som facket bedömer inte har rimliga arbetsvillkor.

Antalet företag som arbetar med hushållsnära tjänster har mer än fördubblats i länet under de två senaste åren. Björn Lindberg som arbetar som ombudsman för fastighetsanställdas förbund menar att ökningen har lett till tuffare arbetsvillkor i branschen och sämre betalt. 

– Många gånger kan man bli lite arg på arbetsförmedlingen, som anvisar sådana jobb där man inte kan fastställa timmar i veckan. De får en behovsanställning timme för timme, det är det vanligaste i den branschen, säger Björn Lindberg.

Leif Nylund, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna, menar att det är svårt för dem att på förhand veta exakt hur en anställning ser ut och fungerar men menar att varje fall bedöms individuellt hos Arbetsförmedlingen.

– Vi ställer inte något krav på att det ska vara kollektivavtal, utan det ska vara en anständig lön, säger Leif Nylund.

Vad tycker du är anständig lön?

– Jag har ingen uppfattning om anständig lön.

När du som arbetssökande blir anvisad ett arbete från Arbetsförmedlingen har du skyldighet att söka och ta jobbet om du får det, om du vill behålla din arbetslöshetsersättning.

Det är bara om du redan på förhand vet att inkomsten av lönen blir lägre än 90 procent av din dagpenning, som du inte behöver ta arbetet.

Pressen att tvingas ta ett arbete, trots orimliga arbetsvillkor, gör att många i branschen utsätts för ökad stress, enligt Björn Lindberg.

– De får springa mellan objekten, de har inte möjlighet att ta lunch och så har de press från Arbetsförmedlingen att jobba där med väldigt dålig lön, säger Björn Lindberg.

Leif Nylund menar att Arbetsförmedlingen är öppna för enskilda bedömningar och hänvisar till att man måste se på liknande saker från fall till fall.

– Är man medlem i en fackförening, då talar med sitt fack och anmäler det. Om de inte har något kollektivavtal, då får vi göra en utredning om det bedöms som lämpligt arbete eller inte, säger Leif Nylund.

Kommunal känner igen Fastighetsanställdas förbunds beskrivningen av arbetsförhållandena på flera av rut-företagen.

– Naturligtvis är det här precis de frågorna som vi också uppfattar på Kommunal, säger Jessika Karlsson, ombudsman på Kommunal Öst.

Men arbetsgivarorganisationen Almega är positivt till det ökade antalet företag i branschen och får medhåll även från politiskt håll. Roger Tiefensee är centerpartistisk riksdagsledamot från Sörmland och han tycker att de nya företagen har gett många möjligheter till jobb.

– Många som tidigare inte var inne på arbetsmarknaden har nu fått chansen att komma in, säger Roger Tiefensee. De företag som jag har varit i kontakt med ger sina anställda avtalsenliga löner och bra villkor, säger han.

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, menar att ökningen av företag inom branschen har gjort att de svarta jobben, som innebär ännu sämre anställningsförhållanden, i princip har försvunnit.

Han känner inte heller igen bilden av någon överetablering och någon priskonkurrens bland seriösa företag menar han inte existerar, utan att priserna istället stadigt stiger.

Men även om Ulf Lindberg är positiv till en ökad etablering av rut-företag, så påpekar han att Almega inte har något till övers för arbetsgivare som inte följer avtalen. Där måste arbetsgivarorganisationer och fackförbunden tillsammans göra rent hus, menar han.

Roger Tiefensee tycker att om förhållandena för de anställda är orimliga så ligger ett ansvar även på de som köper tjänsterna.

– Ställ kontrollfrågan om man ger avtalsenliga löner, säger Roger Tiefensee.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".