Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Riktlinjer för vård till papperslösa dröjer

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 17.03
"Det är väldigt allvarligt"
(1:56 min)
Moderatpolitikern Magnus Leivik är väldigt kritiskt till att riktlinjerna inte är klara ännu. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

I slutet av mars lovade landstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren, att det senast på i dag skulle finnas riktlinjer klara för vård på lika villkor för papperslösa och asylsökande. Men några sådana riktlinjer är ännu inte klara.

Vi har tidigare berättat om asylsökande som inte har kunnat få besked om operation på grund av att riktlinjerna saknas och chefen för vårdcentralen Centrum i Flen, Karina Fransson, säger att det här är ett problem.

– Det är inte bra naturligtvis, säger Karina Fransson. Hur det här ska gå till och hur det ska skötas finns det fortfarande ingen information om.

Vilka praktiska problem kan det vara som ni ställs inför på grund av det?

– Det kan vara att man remitterar en patient för bedömning till ortopeden och då kan man få remissen tillbaka, för där har man inte heller fått information om det här.

Centrummottagningen i Flen ligger i ett område med många asylsökande och Karina Fransson berättar att det hela tiden kommer in nya patienter och att bristen på riktlinjer därför är ett stort problem.

Beslutet att papperslösa och asylsökande ska få vård på lika villkor som övriga sörmlänningar gäller från årsskiftet, men hittills har få eller inga kunnat utnyttja det, eftersom vården inte vet hur det ska hanteras.

Vi har tidigare berättat om en asylsökande i Vingåker där en specialist bedömt att han bör få en operation, men som ännu inte har fått något besked, och ett liknande fall finns på Mälarsjukhuset.

Moderaten Magnus Leivik menar att riktlinjerna borde tagits fram före årsskiftet, men att han hade väntat sig att de åtminstone skulle ha varit klara till landstingsstyrelsen idag.

– Det är väldigt allvarligt att landstinget inte lever upp till sina åtaganden och att patienter kommer i kläm. Det är människor som är skadade och sjuka, som inte får den vård man behöver.

Han ifrågasätter nu om majoriteten verkligen är intresserad av att ge papperslösa och flyktingar som saknar uppehållstillstånd vård på lika villkor.

– Det har tagit tid och jag beklagar att det har gjort det. Anledningen är att det har hamnat mellan stolarna i samband med att vi har varit utan landstingsdirektör, säger landstingsstyrelsens ordförande socialdemokraten Åsa Kullgren.

Hur vill du kommentera att det finns patienter som har blivit lidande av detta, att de har haft ett medicinskt skäl för en operation, men att det sedan har fastnat?

– Det är väldigt beklagligt, men förhoppningsvis nu med de riktlinjerna som går ut, så kommer vi att komma till rätta med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".