Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyköping

Präst dödshotad

Publicerat lördag 28 april 2012 kl 13.59
"Han hotar att skjuta mig"
(2:06 min)
Prästen Kjell Wiklund får många hatmail och webbkommentarer, men också vykort och brev.Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Prästen i Svenska kyrkan Kjell Wiklund i Nyköping är van att få hatbrev och mängder av hatiska webbkommentarer för sitt engagemang i flyktingfrågor när han skriver debattartiklar eller blir intervjuad i media. Men han menar att tonen hårdnat och för en tid sedan blev hotad till livet.

Prästen Kjell Wiklund har under många år varit engagerad i flyktingfrågor och i debatten har hans röst alltid försvarat det mångkulturella samhället. Bland annat har han skrivit flera debattartiklar i lokaltidningen Sörmlands Nyheter.

I den senaste gav han sitt stöd för landstinget Sörmlands beslut att ge papperslösa flyktingar och asylsökande vård på lika villkor som andra sörmlänningar. Han är också initiativtagare till gruppen Kokosnötterna som arbetar med integrationsfrågor.

Men hans inlägg och uttalanden i debatten skapar ofta en strid ström av främlingsfientliga och ibland hatiska kommentarer. Alltifrån fullfjädrade högerextremister som försvarar nazismen, till dem som bara tar varje tillfälle att lufta sin kritik mot invandringen och mot islam. Sammantaget en grumlig grogrund för främlingsfientliga strömningar.

Kjell Wiklund berättar att han också får brev och vykort, med liknande innehåll. En del kommer från personer med anknytning till Svenska kyrkan, personer som ibland hotar Kjell Wiklund med biblelcitat om hur det ser ut i det helvete han kommer att hamna i, om han fortsätter sin gärning.

Men för en tid sen blev han också uppringd av en person, som under en signatur skrivit flera webbkommentarer i Sörmlands Nyheter med högerextremistiskt innehåll.

– Han frågade vem jag var och om jag var den som skrev i tidningen. Jag sa ja, och vi pratade om att träffas, till exempel på ett café för att pratas vid över en kopp kaffe. När vi senare hördes av igen framförde han att han vill skjuta mig, säge Kjell Wiklund.

I de webbkommentarer som fortfarande kan ses på webben försvarar han nazismen och ger sin bild av verkligheten med etniska svenskar som är diskriminerade och hotade av hundratusentals "främlingar" som tränger sig in. Han skriver om ett pågående folkmord på svenskar som blivit förrådda av en liten grupp kulturmarxister, bland dem alltså menar han, prästen Kjell Wiklund.

Vi har hittat personens signatur även på en rent högerextremistisk webbsida. Han skriver där att han var med i marschen Stoppa svenskfientligheten i Stockholm i höstas, marschen som ersätter den tidigare Salemmanifestationen, där olika högerextrema organisationer samlats. Han uppmanar där till strid och att det kommer att bli offer.

Han använder flera nyckelord som enligt Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo, inte har använts särskilt länge. Han nämner ord som "kulturmarxister" och "dekonstruktion av svenskheten".

--Det här är ord som Anders Bering Breivik har fört in på agendan. Det är uppenbart att han lyssnat på Breivik, säger Daniel Poohl.

Kjell Wiklund har själv tänkt i de banorna, att det här är en person som hämtat delar av sin retorik från massmördaren Breivik. Men han har trots det valt att inte polisanmäla hotet. Han menar att han alltid strävar efter dialog och att han inte är rädd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".