Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentär

Livet som ung bonde i Lerbo

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 16.30
En vecka hos bonden Andreas Jonsson i Lerbo (17 min)
(17 min)
1 av 6
Bonden Andreas Jonsson och hunden Bob. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
2 av 6
Andreas Jonsson fodrar djur. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
3 av 6
Lars Siverkog och Andreas Jonsson i verkstaden. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
4 av 6
Andreas Jonsson fodrar djur med fodervagn. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
5 av 6
Andreas Jonsson. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
6 av 6
Andreas Jonsson. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Andreas Johnsson är 23 år och kött- och spannmålsbonde på Viks gård i Lerbo utanför Katrineholm. Under en vecka har P4 Sörmands reporter Katarina Wahlström följt honom och hans arbete på gården.

– Ibland kan man funder på vad man håller på med. När man jobbar sju dagar i veckan och kompisarna ringer och frågar ”ska du med ut på krogen ikväll”. Och ögonen är i kors och jag säger ” kanske det”. Sen åker jag dit och känner att ”jag orkar inte” och somnar på soffan, berättar Andreas och skrattar.

Viks gård utanför Katrineholm ligger precis vid sjön i närheten av Lerbo kyrka. Landsvägen går rakt genom gården mellan bostadshuset och  ladugården. Där finns köttkor, kalvar och ungdjur och 12 tackor med lamm. En gård som drivs ekologiskt.  

Det var för ett år sedan Andreas tog över som arrendator på Viks gård. Då var han 22 år och han ville låna 2 miljoner kronor av banken för att kunna köpa ut alla maskiner och djur från den förra arrendatorn Lasse Siverskog som drivit gården i flera decennier och ville sluta. Då hade Andreas varit anställd på gården sedan han tog studenten på naturbruksgymnasiet.

– Jag vill bygga om för då kan jag få in dubbelt så mycket djur, men det är svårt att få med bankerna på det, berättar Andreas.

Nej några två miljoner kronor från banken för att köpa loss maskinerna på gården blev det inte. Nästan alla maskiner som krävs för att bearbeta marken, så och skörda får han låna eller hyra av andra bönder, när de inte behöver maskinerna själva.

– Jag har ju bara haft maskiner så att jag kan sköta djuren. Och man känner sig ju tjatig mot grannar och när man ska hyra en grej så blir det väldigt pressat med vädret. Då ska de köra själva, sen ringer de och säger ”nu kan du få hyra den”. Då kanske det spöregnar och då går det inte att köra berättar Andreas och suckar.

Lasse Siverskog drev lantbruket på Viks gård i 35 år innan Andreas tog över. Där har han vuxit upp tillsammans med tre syskon. Viks gård där Lasses pappa tog över som arrendator i mitten av 1900-talet. Och de sista åren hade Lasse Andreas anställd för att sköta djurhållningen och lite annat runtikring.

– Jag började jobba utanför lantbruket när man ändå jobbar borta, så tänkte jag att eftersom Andreas var så intresserad så är det bättre att han tar över. Sedan har Andreas åkt skolbussen förbi här och då har han alltid sagt det att, ”den här gården ska jag ha en dag”, berättar Lasse och skrattar.

– Ja, det var när jag gick i sjuan, då åkte vi förbi här varje dag och då tänkte jag att ”den här gården skulle man ha”, instämmer Andreas.

Andreas dagbok

Andreas Jonsson fodrar djur. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Hör Andreas berätta om vardagen på gården i Lerbo.

Svårt att få lån för att ta över ett lantbruk

Andreas Jonsson. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Lantbruken blir allt större, handlar om allt mera pengar och var fjärde lantbrukare är 65 år eller äldre, enligt Jordbruksverket. Att som ung ta över ett lantbruk i dag kan vara svårt ekonomiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".