Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

"För lite personal på fritidshemmen"

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 15.11
"Alla barn blir ju inte sedda"
(2:30 min)
Fritidshemmens dag firades med Drakfest på Djurgården, fritidshemmens dag. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.

Det är får lite personal på fritidshemmen i förhållande till antalet barn. Det hävdar Lärarförbundet som vill att politikerna tar fritidshemmens pedagogiska uppdrag på allvar.

Mellan 1990 och 2010 har antalet barn per årsarbetare mer än fördubblats på fritidshemmen, enligt Lärarförbundet.

– Det är ganska tufft, det är stora barngrupper och ett stressigt arbete. Vi är på skolan på förmiddagen och på fritidshemmet på eftermiddagen. Och eftersom vi arbetar så mycket på förmiddagarna så får vi väldigt lite tid att förbereda våra eftermiddagar, säger Pernilla Holmkvist som är fritidspedagog.

Hur påverkar det din arbetssituation?

– Alla barn blir ju inte sedda, svarar Pernilla Holmkvist.

Lärarförbundet krävde i mars i en skrivelse till regeringen och utbildningsministern Jan Björklund att det tillsätts en utredning för att klarlägga hur en kursplan för de fritidspedagogiska verksamheterna ska utformas och användas och att det ska bli legitimationskrav i fritidspedagogik.

Personal inom fritidsverksamheter generellt anser att saknas personal och att det blir förvaring istället för pedagogik.

Johan Nilsson (S), är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna säger att kommunen ska satsa mer på skolan och fritids eller skolbarnomsorgen som det heter.

– Vi har ju gått till val på att vi ska kunna höja pengarna till grundskolan med 60 miljoner kronor och det hoppas jag att vi kan göra också. Jag kan förstå pedagogernas uppfattning, men det är precis de puckarna vi jobbar med, säger Johan Nilsson.

Fritidshemmens dag uppmärksammades även av fritidshemmen i Eskilstuna, med en Drakfest på Djurgården, men även på andra ställen runt om i staden.

Alla fritidsbarn på drakfetsen hade gjort en egen drake för att fira dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".