Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Färre adoptioner från utlandet

Publicerat måndag 30 juli 2012 kl 07.20
"Vi måste profilera oss på ett annat sätt"
(1:51 min)

Utlandsadoptionerna till Sverige har halverats på 10 år enligt statistik från Myndigheten för internationell adoption. Enligt dem beror förändringen framförallt på att förbättringar i barnens hemländer.

På Adoptionscentrum i Sörmland, som bland annat förmedlar adoptioner, har man i år förlorat nästan 30 av de 167 medlemsfamiljer man hade i slutet av 2011.

– Vi har de senaste fem, sex åren gått ner i antalet medlemsfamiljer, men såhär många har vi inte tappat förut, säger Lena Lagerkvist ordförande för Adoptionscentrum i Sörmland.

Medlemmarna består både av familjer som väntar på adoption och familjer som redan har adopterat. För dem anordnar man familjeaktiviteter och utbildningar och att antalet medlemsfamiljer sjunkit så pass mycket kan påverka verksamheten.

– Ju mindre familjer vi har ju mindre aktiviteter kommer vi kunna genomföra i länet. Vi vill att vi ska vara ett nätverk som funkar i hela länet och ju mindre medlemmar desto mindre nätverk, säger Lena Lagerkvist.

Vad det minskade antalet medlemmar beror på vet inte Lena Lagerkvist men enligt henne kan det bero på att man ser adoptionscentrum som endast en förmedling och går ur efter adoptionen. Men att köerna blivit längre till adoption och att en del familjer helt enkelt faller ur kön för att de inte hinner adoptera innan de passerat den rekommenderade åldersgränsen på 42 år tror Lena Lagerkvist kan vara ytterligare en orsak. De skulle vilja att åldersgränsen användes mer flexibelt.

- Vi vill ju att man ska ta ett mer individuellt beslut. Att handläggarna i kommunerna ska ta ett beslut utifrån familjernas förutsättningar och inte bara hänvisa till den rekommendationen som Socialstyrelsen har gjort. Många länder har sina egna åldersgränser. Sydkorea har till exempel haft 44 år som en åldersgräns för att få adoptera därifrån. Man kan vara en bra förälder även fast man närmar sig 45-47 år till ett litet äldre barn som kanske är 5-8 år gammalt, säger Lena Lagerkvist.

Adoptionscentrum funderar nu på hur man ska göra för att behålla sina medlemmar.

- Vi måste profilera oss på ett annat sätt, verkligen visa vad vi är. Vi är inte bara en förmedlingsorganisation, utan vi är en barnorganisation som jobbar för barnens bästa. Och man får mycket mer än förmedling, säger Lena Lagerkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".