Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Statlig granskning av hur alarmering sköts

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 05.15
"Det finns skäl att se över organisationsformen"
(1:50 min)
Larmtjänsten där SOS Alarm och privata Medhelp ingår ska nu ugranskas. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

En översyn av samhällets alarmeringstjänst har inletts, bland annat av hur SOS Alarm och privata aktören Medhelp sköter sig.

Den statliga utredningen ska undersöka om det får konsekvenser för medborgarna, att flera operatörer är inblandade i alarmeringen i bland annat Sörmland.

– Det finns skäl att se över den nuvarande organisationsformen, avtalsformerna och ägarförhållandena för samhällets alarmeringstjänst. De har inte genomgripande prövats sedan SOS Alarm AB bildades 1973 och det är ju rätt länge sedan, säger regeringens utredare Marie Hafström.

Utredningen ska också beskriva konskvenser av att flera operatörer tillhandahåller tjänster för utalarmering av resurser för hjälpinsatser, det vill säga att privata operatören Medhelp sedan i höstas sköter vårdsamtal och ambulansdirigering i fyra landsting: Västmanland, Uppsala, Sörmland och Gotland

– Innebär det konsekvenser i form av någonting, fördröjning? Får det konsekvenser för medborgarna, alltså varje enskilds rätt till att få kontakt med samhällets hjälporgan i en nödsituation.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har idag tillsynsansvaret för SOS Alarm, men inte för privata aktören Medhelp:

– Det är möjligt att det finns brister där. Det är mitt uppdrag att titta på om det behövs regler och i sådant fall vilka regler, säger Marie Hafström.

Utredningen ska också se till ett EU-perspektiv, nya regler om offentlig upphandling och statsstöd innebär att nuvarande avtal med SOS Alarm inte längre är självklart.

– Jag bör utreda om den nuvarande organisationen för alarmeringstjänsten är förenlig med dessa regler. Alltså det förhållandet att vi har ett offentligt ägt bolag, som enligt ett avtal som är slutet med staten och Svenska kommunförbundet och landstingsförbundet, om det är förenligt med bland annat upphandlingsreglerna, säger Marie Hafström som på regeringens uppdrag håller i en översyn av samhällets alarmeringstjänst.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".