Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Skattebetalarna kan få stå för notan

Publicerat tisdag 7 augusti 2012 kl 16.52
"Rättsläget är inte alldeles entydigt"
(1:31 min)
1 av 2
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio
2 av 2

Det finns en risk att Eskilstunas skattebetalare får betala notan på knappt två miljoner för oljeutsläppet vid den gamla Bukettenanläggningen i våras. Det står klart när kommunen nu summerat händelsen.

Det var i början av mars läckande dieselolja upptäcktes i ett dike vid den gamla Bukettenanläggningen nära kommunens vattenverk i Hyndevad.

Dricksvattnet vid den intilliggande dricksvattentäkten i Hyndevad säkrades snabbt. Men under två månader fortsattet det att läcka ut dieselolja. Efter analyser hos statens kriminaltekniska laboratorium står det klart att den olja som läckte ut kommer från en av fastighetens tankar.

Summan för konsultfirma, kommunens arbetsinsatser och annat landar nu på knappt två miljoner. De pengarna har koommunen hittills stått för.

Tryggve Lund är utvecklingsdirektör och har varit ansvarig för kommunens hantering av läckan. Han ser en risk för att kommuninvånarna får stå för notan.

– Vi har gjort en undersökning om vad det finns för möjligheter för kommunen, om vi lidit ekonomisk skada, att få tillbaka några pengar. Och man kan väl säga att rättsläget är inte alldeles entydigt, säger han

En faktor som komplicerar är att fastighetsägaren inte varit fullt försäkrad.  

För att kommunen ska få tillbaka alla utlägg måste antingen miljöåklagare driva målet. Och där finns ännu inget beslut. Om åklagaren inte driver till åtal måste kommunen ta ut stämning mot fastighetsägaren. Och där råder osäkerhet om vad kommunen har at tvinna på en sådan process.

– Det som skulle vara bra för oss är om vi själva inte behöver driva en  juridisk process, utan kan biträda åklagaren som vill konstatera om det begåtts ett miljöbrott eller inte. Och då har vi ju möjlighet att resa anspråk på den skada kommunen lidit, säger Tryggve Lundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".