Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Kommuner uppfyller inte mål om flyktingmottagande

Publicerat torsdag 9 augusti 2012 kl 06.00
Lyssna till inslaget
(1:42 min)
De sörmländska kommunerna har svårt att ta emot flyktingar Foto Ingvar Karmhed/Scanpix

Mycket talar för att de sörmländska kommunerna inte kommer kunna uppfylla målet om flyktingmottagande i år. Främst gäller det anvisningsbara platser till de flyktingar som beviljats uppehållstillstånd. Målet är att kommunerna ska erbjuda 204 platser dubbelt så många som i det nuvarande avtalet.

- Behovet av antalet platser har ökat och kommer fortsätta öka ganska dramatiskt de kommande åren. Men vi kan samtidigt se att kapaciteten i landets kommuner inte ökat i samma utsträckning, säger Mattias Wahlsten på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

Det är Länsstyrelsen som gör överenskommelser med varje kommun om hur många anvisningsbara platser kommunen kan erbjuda. Det vill säga till hur många nyanlända flyktingar som hänvisas via Arbetsförmedlingen, som kommunen kan ordna bostad till. I augusti ska Lina Devgun integrationshandläggare på Länsstyrelsen, diskutera överenskommelserna med kommunerna. Men hon tror inte att målet om dubbelt så många platser kommer kunna nås i år utan hoppas snarare på en stegvis ökning.

- En stegvis ökning under tre år är vad vi tänker oss från Länsstyrelsens håll för att det ska vara möjligt för kommunerna att kunna växa och göra det här med kvalitet. Det betyder alltså fler bostäder inte bara platser, säger Lina Devgun, Länsstyrelsen i Sörmland.

När P4 Sörmland ringer runt till Sörmlandskommunerna har de allra flesta ännu inte diskuterat om de ska erbjuda fler anvisningsbara platser och menar att det är svårt att få tag på bostäder

Eskilstunas har i sin överenskommelse inga anvisningsbara platser. Jimmy Jansson, Kommunstyrelsens ordförande, säger att Kommunstyrelsen ännu inte diskuterat frågan men att hans utgångspunkt är att kommunen inte ska skriva in några sådana i överenskommelsen i höst.

- Vi har bostadsbrist i Eskilstuna. Det är svårt för oss att lova några platser överhuvudtaget. Men vi ser också från Eskilstuna att det finns ett behov av att skicka en signal till staten, via Länsstyrelsen, att det kan inte vara Eskilstuna som ganska ensamt, tillsammans med några få andra kommuner i landet, ska ta ansvar, säger Jimmy Jansson, Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Emma Stark

emma.stark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".