Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

Förskolans kockar lär av varandra

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 12.55
"All ny lärdom är bra"
(5:40 min)
1 av 4
Stina Enkell och Magnus Engström, kockar Odlarens förskola. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
3 av 4
Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
4 av 4
Förskolekockarna pratar brödbakning. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.

Idag har Eskilstunas alla skolor och förskolor planeringsdag inför den nya terminen. När alla skolor har stängt passar även förskolornas kockar att ha en arbetsdag tillsammans - för inspiration.

Inhyrda föreläsare är inte alltid nödvändiga då personalen ska vidareutbildas. I Eskilstuna vill de använda den kompetens som finns för en vidareutveckling av förskolans kockar. 

Eskilstunas förskolor vill använda den gedigna kompetens som redan finns hos de som arbetar med skolmaten varje dag. Därför träffas 55 kockar från Eskilstunas förskolor och delar sina recept med varandra vid en stor inspirerande matlagningsdag med fokus på vegetarisk mat. P4 Morgon var på plats vid Odlarens förskola under morgonen för att träffa kockarna och se hur arbetar för att utveckla skolmatsköket i kommunen.

- Vi har så pass mycket kunskap inom kökena redan, så vi kanske ska få ihop någonting så att vi kan delge kunskapen med varandra, berättar Stina Enkell, på Odlarens förskola.

Hon arbetar tillsammans med Magnus Engström på Odlarens förskola där de alltid bakar sitt eget bröd. Detta för att eleverna ska få pröva på nya smaker och få näringsrikt och nyttigt bröd varje dag.

- All lärdom är bra, säger Stina Enkell som ser positivt på inspirationsdagen. Man tar vad man har för att göra ett bra och nyttigt bröd, berättar hon, och förklarar att de använder sig av allt från majs till morötter och solrosfrön för att göra bake-off bröden annorlunda, näringsrika och nyttiga.

Inspirationsdagen är ett resultat av att alla kockar och kökschefer känt ett behov av samarbete och Magnus Engström berättar varför:

- Vi ska dela med oss av den kunskapen vi har.

Anne-Lie Allerdal Chorell arbetar vid Förslundavägens förskola, och även hon tycker detta är något positivt.

- Eftersom vi kommer från olika ställen så har vi mycket att inspirera varann till, säger Anne-Lie Allerdal Chorell.

Carin Vidner
carin.vidner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".