Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Barnbarn på fosterhem i onödan

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 05.15
"Man har förstört våra liv"
(2:07 min)
1 av 3
Socialtjänsten i Eskilstuna får kritik från ett par som inte får ta hand om sina tvångsomhändertagna barnbarn. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
2 av 3
Peter Eklund, det aktuella parets mångåriga ombud. Foto: Linn Wåhlstedt
3 av 3
Socialtjänsten i Eskilstuna vill inte att ett par ska ta hand om sina barnbarn. Foto: Linn Wåhlstedt

Trots att socialtjänsten i Eskilstuna tidigare godkänt ett par att fungera som familjehem så får deras barnbarn inte bo där. Det strider mot lagstiftningens riktlinjer.

I flera år har ett syskonpar från Eskilstuna varit placerade på familjehem, skilda från varandra, sina föräldrar och sin familj.

Anders, som egentligen heter något annat, och hans fru, har länge kämpat för att få ha sina barnbarn hos sig.

Paret var tidigare godkänt att fungera som familjehem och ville då att barnbarnen skulle bor där, men det var bara ett som fick det. Det yngre barnet placerades i ett annat familjehem.

Men paret tycker att barnbarnen ska få bo hos dem, trots att de inte längre är godkända som familjehem.

– Man har ju förstört våra liv här nu. Och man är ju chockad! Alltså jag trodde aldrig! I livets tider! Att det gick till på det här viset inom det sociala. Aldrig!

För åtta år sedan kom familjen Lindgren i kontakt med socialen för första gången. Föräldrarna kunde inte själva ta hand om sina två barn, så Anders och hans fru klev in som stöd och extraföräldrar.

Trots att socialtjänstlagen säger att den alltid ska göra sitt yttersta för att barn ska få vara kvar i familjens nätverk, beslöt socialtjänsten att tvångsomhänderta syskonen.

Det äldsta syskonet har flyttats mellan boenden fem gånger de senaste sex åren. Och till hösten när skolan börjar, får barnet för tredje gången lära känna en helt ny lågstadieklass.

Men Anders och hans fru får inte ha barnbarnen hos sig, trots att de tidigare varit godkända som familjehem av samma socialtjänst som nu vägrar dem vårdnaden.

Peter Eklund har i många år varit familjens juridiska ombud.

– De har farit mycket illa vill jag påstå. De har inte haft så mycket kontakt. Det har varit en hård strid.

I perioder har paret fått ha sitt äldsta barnbarn hos sig, medan det yngre syskonet bott kvar på familjehem. Det tycker Eklund är märkligt.

– Om de duger att ha hand om stora pojken borde de rimligen även kunna ta hand om den lilla pojken. Då kunde man föra samman syskonen, men jag vet inte varför.

Anders"beskriver sin familjesituation som en tragedi.

– Besvikelsen är jättestor och jag vill påstå att livet är förstört. Och man kommer då och säger att man ska hjälpa till och sen blir det då precis tvärt om att barna blir omhändertagna så det är inte konstigt att det fattas familjehem i den här kommunen.

Linn Wåhlstedt
linn.wahlstedt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".