Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ny reglering av Mälaren

Lantbruket befarar sämre skörd

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 06.11
"Det ger en sämre skörd"
(1:49 min)
1 av 3
Lantbruket befarar sämre skördar när en ny reglering av Mälarens vatten blir verklighet. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 3
Fredrik Andersson, LRF Mälardalen. Reporter Per Thyrén/Sveriges Radio
3 av 3
Monika Granberg, miljöansvarig för projektet Nya Slussen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Lantbruket befarar sämre skördar när en ny reglering av Mälarens vatten blir verklighet i samband med att slussen i Stockholm byggs om för att minska översvämningsrisken i Mälaren.

När slussen i Stockholm byggs om för att minska översvämningsrisken i Mälaren så ändras också regleringen av sjöns vattenstånd. En vårflod tillåts höja vattenståndet något, vilket enligt miljöexperter är bra för den biologiska mångfalden. Men lantbruket befarar minskade skördar.

– Dels kommer vi att skapa variationer i vattnet som passar våra strandnära naturmiljöer, växt och djurliv som behöver lite högre vårvatten för att föröka sig och trivas. Vi skapar en ny fiskvandringsväg vid slussen så att fiskarna kan vandra mellan Mälaren och havet, säger Monika Granberg, miljöansvarig för projektet Nya Slussen.

I början på 1900-talet kunde det skilja så mycket som ett par meter mellan högt och lågt vatten i Mälaren vilket var ohållbart och en reglering tvingades fram.

Men regleringen gjorde skillnaderna så små att den biologiska mångfalden påverkades  negativt. De årliga översvämningarna av strandängar vid vårfloden som är viktiga för många arter är i stort sett borta.

Men när den nya slussen står klar enligt planerna år 2020 med en fördubbling av kapaciteten att släppa ut vatten till saltsjön så blir det nu möjligt att låta vårfloden ge vissa begränsade översvämningar.

-- Det här blir bättre förutsättningar för biologisk mångfald i de här viktiga strandängsmiljöerna runt Mälaren, säger Monica Granberg:

Det kommer också påverka kommersiellt viktiga fiskarter positivt och på så sätt gynna yrkesfisket.

Men lantbruket ser nackdelar.

– Vi får en höjning av vattenståndet tidigt på våren när vi ska så och som då kommer att fördröja vårsådden i de lågt liggande markerna och det ger en sämre skörd helt enkelt. I Mälardalen i sin helhet är det en relativt liten effekt på den totala produktionen, men däremot för enskilda lantbruk har det stor betydelse, säger Fredrik Andersson, LRF Mälardalen,

Monika Granberg, miljöansvarig för projektet Nya Slussen, tonar ner problemen.

– På väldigt lågt liggande oinvallad åkermark som redan idag är försumpad får man negativa effekter, men det är marginellt i sin helhet, men de som drabbas bör ju naturligtvis kompenseras för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".