Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
eskilstuna

Effektivare behandling med ny strålterapi

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 15.42
"Mindre biverkningar och större chans till bot"
(1:41 min)
1 av 3
Många av invigningsbesökarna passade på att inspektera den nya maskinen, som ska ge säkrare och snabbare behandling. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
2 av 3
Det var många besökare på plats på invigningen och flera passade på att få sig en liten slurk bubblande dryck. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
3 av 3
Representanter från både Landstinget, flera patientföreningar, och sjukhuset fanns på plats när bandet klipptes. På bilden bland andra Greger Tidlund till vänster, Arja Leppänen i mitten och Pehr Lind till höger. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.

Idag invigdes den nya strålterapimaskinen på Mälarsjukhusets cancercentrum. Maskinen kommer stråla med högre stråldos och bättre pricksäkerhet, vilket innebär färre biverkningar och effektivare behandling.

Maskinen är en del i den uppfräschning av cancerbehandlingsavdelningen som pågått en tid. Totalt lägger landstinget 20 miljoner på förbättringarna.

Med på invigningen idag fanns bland annat socialdemokratiska landstingsrådet Greger Tidlund, som ser väldigt positivt på att den nya maskinen nu kan tas i bruk.

– Det här kommer betyda jättemycket. Dels i sparat lidande och dels i träffsäkerhet, men också att man har en större möjlighet att bli friskförklarad. Förut fick man följdsjukdomar av strålningen, men det hoppas vi nu kunna slippa, säger Greger Tidlund.

Den nya strålningsmaskinen ska göra behandlingen på Mälarsjukhusets onkologavdelning både säkrare och snabbare än den var med de gamla maskinerna, som har tagits ur bruk. Den nya maskinen gör det möjligt att styra och koncentrera strålningen på ett bättre sätt än tidigare.

– Man kan skulptera strålningsdosen runt tumören, och man kan då undvika att stråla normalvävnad. Det innebär mindre biverkningar, och också att man kan gå upp i en högre dos av strålningen i tumörerna och få en större chans att bota patienten, säger docent Pehr Lind, verksamhetschef för cancerbehandlingen i Sörmland.

Den allt högre medelåldern i landet har gjort att allt fler personer drabbas av olika cancerformer. Därmed förväntas också trycket på strålningsbehandlingarna öka. Där hoppas både Pehr Lind och Greger Tidlund att den nya, snabbare maskinen kan hjälpa till med att hålla köerna borta.

Arja Leppänen representerar Bröstcancerföreningen Aurora i Sörmland. Hon drabbades själv av bröstcancer 2004, och behandlades då på just Mälarsjukhuset. Hon tycker att upprustningen nya maskinen är väldigt viktig för den fortsatta behandlingen av länets cancersjuka.

– Självklart är det viktigt. Jag räknar med att det här kommer öka kapaciteten på sjukhuset. Kanske förkortar det köer och sådant. Alla vill ju få behandling så fort som möjligt när man drabbats av en sådan här sjukdom, så att man blir frisk igen, säger Arja Leppänen.

Carin Vidner
carin.vidner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".