Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vingåker

Stora förhoppningar på flyktinghearing

Publicerat torsdag 6 december 2012 kl 15.44
Muayad Naser: ”In Iraq, there are problems”
(1:53 min)
1 av 3
Muayad Naser, asylsökande irakier från Vingåker hoppas att Flyktinghearingen i Riksdagshuset ska öka möjligheterna för kristna irakier att få stanna i Sverige. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 3
Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik ville inte ge några utfästelser om ändrad bedömning för asylsökande kristna irakier när han talade på flyktinghearingen i riksdagshuset. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
3 av 3
Situationen för den kristna minoriteten i Irak är mycket svår, med förföljelse av enskilda och attacker mot kyrkor, sa Adris Hanna, korbiskop i Syriansk-Katolska Kyrkan i Sverige, vid flyktinghearingen igår. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Den asylsökande Muayad Naser från Vingåker har stora förhoppningar att den flyktinghearing som igår hölls i riksdagshuset ska göra det lättare för irakier som tillhör olika förföljda minoriteter ska få stanna i Sverige.

Muayad Naser kom till Sverige med sin familj år 2008, och riskerar idag att utvisas.

– We hope we get good result about the iraqi refugees. Now, in Iraq, there are problems, especially for christians.

– Vi hoppas få ett bra resultat för de irakiska flyktingar. I Irak är det svårt att vara kristen idag, säger Muayad Naser.

Det var med högt ställda förväntningar som den kristne irakiern Muayad Nasser trotsade snöovädret och lyckades ta sig till den flyktinghearing om ofrivilligt återvändande irakier som Miljöpratiet och Etikkommisionen i Sverige anordnade i Riksdagshuset. Han berättar att hans familj mår mycket dåligt av oro för att bli utvisade.

Som kristen tillhör Muayad Naser en minoritet i Irak, och han berättar om den förföljelse som kristna utsätts för där. Bilden bekräftas av flera talare på hearingen. Adris Hanna är korbiskop i den Syrians-Katolska kyrkan i Sverige.

– Det händer fortfarande bombningar, kyrkoattacker riktade mot kristna minoriteter.

Han tog också upp exempel på hur kristna familjer med barn som fruktar för sina liv om de skickas tillbaka - nu lever gömda under svåra förhållanden.

– Jag känner till många familjer som finns gömda här i Sverige, de är jätterädda. En pojke som är tolv är och är drabbad av ADHD, han förstår att de är hotade av utvisning, hans pappa, mamma och syskon, och han är alltid rädd. Han blev väldigt skadad i Bagdad, han blev sårad av glassplitter vid en bombning nära deras hur.

Men Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik, kunde inte ge några utfästelser om förändringar i bedömningen av asylsökande kristna irakier.

– Människor som kommer till Sverige som behöver skydd får skydd det utfästelsen kan jag göra, men det finns inga generella beslut, utan är individuella prövningar.

Lyssna på det längre inslaget

#ljud=4299429#

#ljud=4299434#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".