Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

"Utredningar om övergrepp tar för lång tid"

Uppdaterat onsdag 27 februari 2013 kl 09.53
Publicerat onsdag 27 februari 2013 kl 09.07
Länet långsammare än riket på att utreda våldsbrott mot barn
(1:22 min)
Det tar för lång tid att utreda misstänkt barnmsishandel och sexuella övergrepp hos polis och åklagare, tycker Rädda barnen i en rapport. Foto:Janerik Henriksson/Scanpix

Det tar olika tid för polis och åklagare att utreda fall där barn misstänks ha blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp. Det visar en rapport från Rädda barnen.

I Eskilstuna och Nyköping utreddes sex av tio ärenden, om våld eller övergrepp mot barn, inom den lagstadgade tidsfristen 90 dagar

I riket klaras i genomsnitt 64 procent av fallen av inom 90-dagarsfristen. Rädda barnen är kritiska till att barn många gånger får vänta för länge och kräver att lagen ska skärpas.

Men handläggningstiden i Eskilstuna har förbättras. 2011 var detn 113 dagar och 2012 hade den krympt till 89 dagar. Riksgenomsnittet var 82 dagar.

I Nyköpig har medelvärdet på utredningstiden inte förändrats nämnvärt.

Ulf Stålhane, chef på kammaren i Eskilstuna, säger att man strävar efter att sköta utredningarna i tid och hans uppfattning är att Barnahuset har bidragit till en förbättring

– Grundtanken är att barnet som ska höras ska träffa de personer som behövs i utredningen på samma ställe. Och vi har speciellt ubildade förhörsledaren som är duktiga på att klara av den här typen av förhör.

Har det blivit bättre alltså?

–- Ja det skulle jag säga. Och inte minst den samverkan vi har mellan myndigheterna.

Tog det längre tid förut?

– Jag har inte kunskap om den statistik som fanns sen tidigare. Men Barnahuset gör definitivt att vi kan driva fram den här typen av utredningar mer effektivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".