Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Strängnäs

Allt fler barn på fritidshemmen

Publicerat onsdag 3 april 2013 kl 06.54
Skolverket: Det är en oroande utveckling
(2:13 min)
Det har blivit trängre på fritidshemmen de senaste tio åren, enligt Skolverket. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Elevgrupperna på fritidshemmen fortsätter att öka. De senaste tio åren har antalet inskrivna elever på fritids i länet ökat med 28 procent men varken personal eller antalet avdelningar följer med i den utvecklingen.

– Det är en oroande utveckling att grupperna ökar för att förutsättningarna för en bra verksamhet försämras ju större barngrupper eller elevgrupper man har, säger undervisningsrådet Carina Hall.

Aldrig förr har så många barn och elever pressats in i samma fritidsgrupp. På tio år har grupperna nämligen ökat i snitt med nästan tio elever. Samtidigt har andelen personal och för den delen antalet avdelningar inte alls följt med i utvecklingen.

Problemet med dem stora grupperna är enligt Carina Hall, undervisningsråd på skolverket att det kan påverka barnens utveckling.

Just nu är knappt 12 000 barn och ungdomar inskrivna på fritidshem i länet. Vissa kommuner sticker ut mer i statistiken än andra.

En kommun som ständigt varit i botten är Strängnäs.

Enligt Skolverkets statistik är det just nu 31 elever per årsanställd personal på fritidshemmen. Tio elever fler än rikssnittet.

– Jag förstår att det kan verka alarmerande, men när man går närmare in i materialet och ser hur det ser ut i verkligheten så får man en mer nyanserad bild, säger Fredrik Lundgren, (Fp) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Strängnäs har flera år i följd fått dåligt resultat i Skolverkets sammanställningar, men kommunen har hävdat att elevgruppens storlek och personaltätheten varit bättre än vad som framkommit. Därför har kommunen genomfört en egen undersökning som gav ett positivare resultat till skillnad från Skolverkets sammaställning.

Fredrik Lundgren är kritisk till Skolverkets rapport.

– Den ger en skev bild av hur det ser ut. När vi själva gör de här karläggningarna och ser hur det ser får vi inte alls det utfallet.

Så om man har barn på fritids i Strängnäs så behöver man inte vara bekymrad?

– Man behöver inte vara bekymrad. Det är en väl fungerande verksamhet och duktig personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".