Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utsläppen från jordbruket för stora - frivillighet räcker inte

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 15.59
Inte med den här takten
(1:59 min)
Näringsläckaget till Svärtaån är fortfarande för stort, och Länsstyrelsen vill nu ha tvingande regler. Foto:Henrik Montgomery/Scanpix

Det är fortfarande för mycket utsläpp av näringsämnen till Östersjön. De frivilliga åtgärderna räcker inte, konstaterar Vattenmyndigheten efter projekt i Svärtaån utanför Nyköping.

Näringsläckaget från jordbruket till Östersjön är för stort. De frivilliga åtgärderna räcker inte för att komma tillrätta med de övergödande utsläppen. Det behövs tvingande åtgärder som lagstiftning. Det konstateras i Svärtaåprojektet, som Karin Brink vid Länsstyrelsen i Sörmland har lett.

-- På frivillig väg kan man komma en bit, men vi måste också titta på lagstiftningen. Vi har till exempel pratat om att ha skyddszoner vid alla vattendrag.

Det räcker inte med frivillighet?

– Nej, det är vår bedömning. Inte om takten i det här området är den takt vi kan förvänta oss.

Svärtaån utanför Nyköping är ett av de vattendrag vid norra Östersjön som belastar Östersjön med kväve och fosfor mest, per ytenhet räknat.

Därför valde Länsstyrelsen tillsammans med Vattenmyndigheten och lokala lantbrukare att testa olika frivilliga insatser för att få ned utsläppen. Detta för att se om det är en framkomlig väg för att nå miljömålen.

Ett tiotal olika åtgärder testades under de tre år som projektet pågick, men resultatet blev magert - näringsläckaget till Svärtaån minskade inte märkbart.  Och rapportens slutsats är entydig - det räcker inte med frivilliga åtgärder utan de måste kompletteras med tvingande lagstiftning.

Karin Brink vill ändå framhålla att de lantbrukare som var med gjorde en viktig insats.

Enligt Vattenmyndighetens representant i projektet, Martin Larsson, är jordbruksmarken kring Svärtaån extra känslig och släpper ifrån sig mer fosfor än på andra håll. Men han vill inte gå så långt som att föreslå restriktionen mot att bedriva jordbruk i sådana ur miljösynpunkt mindre lämpliga områden:

– Jag tror att det finns åtgärder som gör att man kan fortsätta med produktionen på i stort sett samma nivåer som idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".