Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besked om Stadsmissionen får ta över JB-gymnaiet tar minst en månad

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 16.21
"Risken finns ju"
(1:46 min)

Någon ansökan om att driva JB gymnasiet i Eskilstuna har inte kommit in än från Stadsmissionen till Skolinspektionen som måste godkänna ny huvudman för JB gymnasiet i Eskilstuna. Men när en ansökan kommer in, inleds en omfattande utredning, säger Andreas Spång, enhetschef på enheten för tillståndsprövning på Skolinspektionen.

– Det är en omfattande prövning vi gör. Vi granskar att man har pedagogiska, ekonomiska och juridiska förutsättningar att bedriva verksamheten på lång sikt.

Det är Skolinspektionen som måste godkänna Stadsmissionen som ny huvudman för JB-gymnasiet i Eskilstuna och i flera andra städer. I utredningen tittar man på varje ansökan och skola för sig och ett godkännande blir kopplat till respektive skola.

Det är den som söker - i detta fall Stadsmissionen - som ska visa att de har förutsättningar att driva verkssamheten långsiktigt. Då är bland annat elevantalet viktigt - särskilt eftersom JBs nuvarande ägare har angivit vikande elevunderlag som orsak till att de avvecklar skolverksamheten.

– Man behöver ha ett visst antal elever för att man skall kunna uppfylla skollagens kriterier. Kan man inte visa att man kommer att få det elevunderlaget, kan man heller inte få ett godkännande, säger Andreas Spång på Skolinspektionen.

– Det är viktigt att den nya huvudmannen vet att den kan få med sig eleverna över från JB, men också att man på andra sätt kan visa på en långsiktighet.

På JB-gymnasiet i Eskilstuna kommer man inom kort be elever elever som nu går i årskurs 1 att svara på om de är intresserade av att gå kvar i skolan i höst.

På Skolinspektionen hoppas man kunna meddela berörda elever och föräldrar i god tid före skolstar, men det kan dra ut på tiden.

-- Om det inte finns så många frågetecken så är det minst en månads handläggning, säger Andreas Spång på Skolinspektionen.

Finns det risk för ett avslag?

– Det har hänt förut och risken finns ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".